• Парламент ухвалив закон, який дозволяє військовим самостійно визначити членів сім’ї або інших людей, яким надходитимуть виплати у разі їх зникнення безвісти або захоплення у полон.
  • Законопроєкт коментує вінницька адвокатка.

Верховна Рада у вівторок, 8 жовтня,  ухвалила законопроєкт № 11407, який дає змогу військовим самостійно визначати членів сім’ї, які в разі їхнього зникнення безвісти або потрапляння в полон отримуватимуть виплати. Законопроект № 11407 підтримав 301 депутат.

«Зміни спрямовані на посилення соціального захисту наших військових та їхніх родин. Це надасть більше впевненості захисникам, що їхні рідні не залишаться без підтримки у складних ситуаціях», — заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

Розпорядження передати командиру 

Всім відомо, що у разі полону чи зникнення безвісти військовослужбовця, за ним зберігаються виплати у розмірі його посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років та інших видів грошового забезпечення.

Для цього необхідно звернутися із відповідною заявою до командира військової частини, надавши копії документів, перелік яких чітко визначений законодавством.


Що потрібно зробити, аби кошти отримували сме ті члени родини, на яких вкаже військовослужбовець? Деталі пояснює вінницька адвокатка Мар’яна Слізняк. 

— Згідно з ухваленим законом,військовослужбовець має право скласти у письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок захоплення його в полон або заручником, інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти про виплату грошового забезпечення особі (особам) за його вибором), — розповідає правозахисниця. — Розпорядження слыд передати командиру військової частини або підрозділу для зберігання в особистій справі. 

Водночас цей пункт не поширюється на тих військових, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини або дезертирували.

Якщо не скласти розпорядження?

Якщо військовослужбовець не складе особисте розпорядження, до 50% грошей в першу чергу виплачуватимуться рівними частками дружині (чоловіку), законним представникам дітей, дітям з числа осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від їх віку) та батькам військовослужбовців.

Як сказано в пояснювальній записці, якщо військовий не склав особистого розпорядження грошима, то на випадок потрапляння в полон кошти виплачуватимуть рівними частками. Насамперед:

  • дружині або чоловікові;
  • законним представникам малолітніх (неповнолітніх) дітей (людей з інвалідністю з дитинства — незалежно від їхнього віку);
  • батькам військовослужбовців (окрім дітей, батьків та інших людей, які отримують від військового аліменти, а також батьків, які позбавлені батьківських прав, за умови, що ці права не були поновлені).

— У разі відсутності представників з першої черги, кошти надходитимуть рівними частками повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець, у розмірі, що не перевищує 20%, — каже Мар’яна Слізняк.

Адвокатка зазначила, що у разі загибелі, полону чи зникнення безвісти бійця Сил оборони, першочергове право на матеріальну допомогу від держави має його дружина, а вже потім батьки. Але в обох випадках — якщо вони проживали разом зі зниклим і перебували на його утриманні. 

— Якщо у безвісти зниклого чи полоненого нема дружини, а є кілька інших осіб, що претендують на грошові виплати, то кошти ділять між ними у рівних частинах, — говорить адвокатка. — Орієнтовна сума грошового забезпечення становить 20 тисяч грн. залежно від посади зниклого і додаткова винагорода — 100 тисяч грн. 

 



Джерело