Для того щоб зрозуміти, що являють собою літієві акумулятори 18650, слід не тільки проаналізувати їхні основні параметри, а й навести кілька прикладів використання. Останнім часом подібні елементи живлення стали особливо затребуваними, оскільки з їхньою допомогою можна забезпечити потрібну ємність і напругу. Форма таких батарей дуже нагадує «пальчикові» або «мізинчикові» аналоги, водночас ємність їхня варіюється від 2200 до 3000 мАг.

Ключові особливості літієвих акумуляторів 18650

Існують різні типорозміри таких батарей, і кожен з них має свої унікальні характеристики, які відрізняють їх один від одного.

Ті, хто збирається купити літієві акумулятори 18650, наприклад, на сайті магазину https://voltmarket.ua/, отримують у результаті такі переваги:

  • підвищену енергетичну щільність;
  • відсутність ефекту пам’яті;
  • невисоку питому масу;
  • знижений саморозряд;
  • простоту експлуатації та обслуговування.

Єдине, що варто враховувати, збираючись використовувати такі літій-іонні акумулятори, це той факт, що вони можуть вийти з ладу, якщо будуть перезаряджені або перегріті. Для розв’язання такої проблеми їх додатково ще на виробництві оснащують особливою електронною схемою, що не допускає подібних проявів.

Які рекомендації допоможуть продовжити термін служби літій-іонної батареї

Для того щоб забезпечити акумуляторам 18650 оптимальні умови зберігання, достатньо досягати в процесі експлуатації їх 40% розряду за температури близько 5 градусів. Якщо йдеться про довгострокове зберігання, то краще, щоб температура була ще нижчою. У середньому термін зберігання таких приладів становить близько 3 років.

Літій-іонні батареї: рекомендації з експлуатації

Незважаючи на схожість з «пальчиковими» моделями, літій-іонні батареї типорозміру 18650, мають трохи більший розмір. На особливу увагу заслуговує присутність в їхній конструкції спеціального захисту від повного розряду, перезаряду, в рамках якого плата захисту ставить блокування для того, щоб батарея не вийшла з ладу.

Немає нічого дивного в тому, що такі АКБ знаходять активне застосування в тих сферах, де потрібна велика ємність. Так, наприклад, вони ідеально підійдуть для експлуатації світлодіодних ліхтарів, напруга їх у цьому випадку пропорційна використанню 3 батарей ААА одночасно.

Також саме такі елементи живлення можна зустріти в складі акумуляторних батарей ноутбуків.

Як заряджати акумулятори цього типу

Якщо йдеться про захищені літієві батареї 18650, то за необхідності їх можна зарядити двома способами – використовуючи для цієї мети спеціальний зарядний пристрій або будь-яке стандартне джерело живлення, здатне забезпечити напругу 4,2 В. Перший варіант кращий, оскільки таким чином можна повноцінно контролювати рівень заряду і відключатися в автоматичному режимі, коли акумулятор зарядиться повністю. Однак, варто пам’ятати, що зарядний пристрій має бути сумісний з батареями 18650 і мати відповідні параметри зарядного струму. Неправильно підібраний ЗП може призвести до пошкодження літій-іонного акумулятора.

Як правильно заряджати батареї 18650

У разі використання стандартного джерела живлення необхідно обмежити зарядний струм, щоб уникнути перегріву акумулятора. Оптимальним значенням вважається 0,5C (де C – ємність акумулятора в ампер-годинах). Наприклад, для батареї ємністю 3000 мАг ідеальним буде зарядний струм 1500 мА. Важливо також використовувати якісний зарядний кабель, щоб уникнути втрат енергії та можливих коротких замикань.

Великий вибір таких пристроїв, а також самих літієвих батарей 18650, ви можете знайти в інтернет-магазині Вольтмаркет. Магазин пропонує літій-іонні акумулятори широким асортиментом від перевірених виробників, що гарантують високу якість і надійність. Крім того, на сайті представлені докладні описи товарів, що допоможе вам вибрати відповідний варіант для ваших потреб. Досвідчені консультанти Вольтмаркету завжди готові допомогти з вибором і відповісти на будь-які ваші запитання. У підсумку, ви отримуєте не тільки якісні товари, а й високий рівень сервісу.

Автор: Куртов Сергій Володимирович (Voltmarket).