16 жовтня в Хабі «Місто змістів» відбулася презентація інформаційного звіту про пошуково-ексгумаційні дослідження поховань на Європейській площі у Вінниці.

Як повідомляє кореспондентка Вінниця.info, під час презентації громадськість ознайомили із результатами досліджень, розкрили історію виникнення Європейської площі, суть її трансформації та причини й особливості появи поховань у центрі міста.

Пошуково-ексгумаційні дослідження на Європейській площі були розпочаті наприкінці березня 2023 року. Потім відбулося перепоховання понад ста останків, серед яких прах учасників Другої світової війни, які боролись з фашизмом і представників руху більшовиків, які сприяли подальшій окупації українських земель у період Перших визвольних змагань.

«Мабуть, найперше – це питання джерельної заплутаності. Коли відкриваєш пам’ятко-охоронні збірники, інформація почасти прямо протилежна архівним даним. Плутанина з біографіями, датуванням і кількісними показниками завадила провести подібну презентацію ще наприкінці 2022 року», – каже директор Музею Вінниці Олександр Федоришен, зазначаючи, що пошукові роботи супроводжувались численними викликами.

У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі

У ході досліджень на площі було виявлено 106 людських останків, серед яких:

  • 75 осіб мали стосунок до більшовицького руху в Україні, до Червоної армії та продзагонів, які брали участь в окупації УНР;
  • 28 осіб пов’язані з Другою світовою війною, зокрема з опором і вигнанням нацистів із України;
  • 2 особи мали відношення як до громадянської війни, так і до Другої світової війни;
  • 1 особа належала до революційного соціалістичного руху в росії кінця ХІХ століття.

Директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета розповів про артефакти, знайдені під час розкопок на Європейській площі.

«Під час пошуково-ексгумаційних робіт були віднайдені артефакти, супровідний матеріал, який був у похованнях. І власне ці артефакти – 72 одиниці – ми сьогодні передали Музею Вінниці для зберігання та експонування.

Серед тих артефактів, на яких би я наголосив, це, звичайно, особисті речі загиблих. Це були також і ґудзики від одягу, військові пряжки, погони, два годинники (жіночий і чоловічий), це, як не дивно, ложка і німецький ніж. Імовірно, це були трофейні речі. А коли стосувалося місця поховань тих представників продзагону, які забирали провіант і збіжжя селян – там були військова пляшка часів російської імператорської армії з двоголовим орлом, ґудзики від німецької військової форми тих часів, запальнички, гребінці тощо.

До речі, ми були надзвичайно здивовані, знайшовши мильницю із залишками мила. Таке в нас уперше!», – зазначає Святослав Шеремета.

У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 2

Окремою темою стала розмова про «Меморіал Слави» та його перетворення на місце пам’яті про події Другої світової війни.

Олександр Федоришен відзначив важливість роботи з історичними джерелами, які допомогли встановити обставини появи поховань на Європейській площі.

На завершення презентації артефакти, знайдені під час пошуково-ексгумаційних досліджень, були передані до фондів Музею Вінниці.

 У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 3У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 4У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 5У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 6У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 7У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 8У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 9У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 10У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 11У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 12У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 13У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 14У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 15У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 16У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 17У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 18У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 19У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 20У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 21У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 22У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 23У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 24У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 25У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 26У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 27У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 28У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 29У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 30У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 31У Вінниці показали, що знайшли під час «розкопок» на Європейській площі біля Вежі - фото 32

Джерело