• У спальному мікрорайоні Можайка, що у Вінниці, люди потерпають від місцевого підприємства. 
  • Коли почалися відключення світла, то картонна фабрика під’єднала свій генератор, який шумить на увесь район. Немає світла — генератор гуде «як корабель». 
  • Але це не єдиний головний біль в людей від цього виробництва.

— Я живу в приватному будинку. Їхній генератор за 20 метрів від мого паркану. І гудить так, що в хаті неможливо бути, — каже мешканець району Юрій. — Працює тоді, коли світло вимикають. Зранку, вдень, ввечері, вночі. От вимикають світло о 4 ранку, і вони включають генератор. Все, я спати не можу і ходжу потім цілий день варений.

Його сусід Петро Мельник теж нарікає на місцеве виробництво. Чоловік на емоціях називає «придурком» ту людину, що обслуговує генератор.

— Це він запускає і глушить генератор. Світло з’явилося, і я думаю, що нарешті можна заснути. Але ще пів години він ще крутить генератором! Хоча електроенергія і так вже є. Хіба не можна по-людськи якось робити? — говорить Петро.

Люди зверталися із петиціями до влади, але це не діє.

— Зверталися і до місцевого депутата, і до відповідних структур із заявами про вимір шуму. Коли приходили фахівці перевіряти шум, картонна фабрика зупинилися і «норми відповідають дійсності», — говорить керуюча справами ОСББ «Можайський» Наталія Довгалюк. — Були також представники від картонної фабрики, які поводилися некоректно з людьми. У бік мешканців району вони говорили, що «якщо вам не подобається — можете продати квартири та переїжджати в інший мікрорайон».

За її словами, електроенергію вимикають цілодобово, картонна фабрика працює цілодобово. І відпочити не можна ні вночі, ні вдень.

— Цієї неділі (14 липня – авт.) світло було відсутнє і працювали генератори, — зауважила Наталія Довгалюк.

Втім, це не єдина проблема від картонної фабрики, що на Можайці. Люди нарікають, що підприємство скидає свої відходи у місцеву річечку Тяжилівку. Та й загалом це дуже шумне виробництво.

— Проблема не тільки в генераторі, коли немає світла. Проблема 24/7 увесь рік в тому, що на фабриці працюють потужні, шумні витяжки. Ця фабрика побудована у спальному районі Вінниці. Керівництво не вирішує жодну з проблем, — говорить Людмила Мартинова, голова ОСББ 1-й Київський провулок, 64. — Мешканці дуже обурені. Людям психологічно та морально немає змоги тут жити. Ми звертаємося ще один раз і останній, щоб цю проблему з картонною фабрикою вирішили. Як ні — будемо йти до Європейського суду з прав людини.

Про яку фабрику йде мова?

Картонна фабрика, на яку жаліються люди, це товариство «Картонно-паперова фабрика «Торгтехніка». З YouControl дізналися, що фірма була зареєстрована у Вінниці, у 2020 році, має 56 мільйонів гривень статутного капіталу та основний вид діяльності «17.21 Виробництво гофрованого паперу та картону, паперової та картонної тари».

Керівником та співвласником фабрики є Ігор Назарук. Ще один співвласник фірми — Анатолій Шевченко.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися, чи може вплинути влада на власників генераторів, якщо їх пристрої шумлять під вікнами житлових будинків.

 



Джерело