ТОВ «Промавтоматика Вінниця» ділиться секретами заповнення вакантних робочих місць

Через повномасштабну війну та загальну мобілізацію чимало підприємств зіткнулися з проблемою дефіциту кадрів. Наразі деякі «чоловічі» професії опановують жінки. Проте на підприємствах все одно є нестача працівників. З такою проблемою стикнулись і на ТОВ «Промавтоматика Вінниця». Зараз підприємство застосовує різноманітні методи, аби не відчувати дефіциту кадрів. I-VIN.INFO поспілкувався з HR-директоркою ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Катериною Горчаковою про ситуацію з кадрами.

– Наше підприємство має технічне спрямування. А технічні спеціалісти переважно чоловічої статті. Серед них – електромонтери, інженери, радіомонтажники тощо. Наразі на підприємстві існує нестача «чоловічих» спеціальностей по всім відомій причині – війна та мобілізація. На жаль, такий дефіцит кадрів є не тільки у нас, а по всій країні. Ті спеціалісти, які потрібні тут, потрібні і на фронті. Тому і утворюється дефіцит. Зокрема, зараз дуже критично не вистачає електромонтерів на сонячні електростанції. Насправді, спеціалістів бракує майже на всіх напрямках. Тож, аби закрити вакансію електромонтерів та інженерів у напрямку СЕС, плануємо відкривати школу, де будемо навчати жінок.

Таке навчання – один з способів вирішити проблему дефіциту кадрів?

– Так. Співпрацюємо з навчальними закладами: вчимо і перекваліфікуємо жінок на різні посади. Наше підприємство максимально збільшує кадрову «воронку». Є домовленості з Ветеран хабом та Ветеранським простором стосовно працевлаштування ветеранів. З «Промавтоматики» чимало чоловіків пішли служити в ЗСУ. А демобілізувалось наразі буквально пару людей. Решта – це демоболізовані чоловіки, які раніше не працювали у нас, але їхні кандидатури ми залюбки розглядаємо для працевлаштування на нашому підприємстві.

Які заходи ваша компанія вживає для залучення молодих спеціалістів?

– З ними співпрацювали ще і до повномасштабної війни, і до ковіду. Тоді прагнули, щоб молодь отримувала гарний досвід, проходила практику на хорошому підприємстві. Після практики вони закохувались у підприємство і залишалися працювати далі. Звісно ж, ми продовжуємо їх залучати, зацікавлювати, тільки вже в більших масштабах. Не просто запрошуємо на практику, а співпрацюємо з навчальними закладами. У них робимо «замовлення» під підприємство. На щастя, вузи є досить «гнучкими» у цих питаннях і підлаштовуються під нас. Іноді коригують дати практики в зв’язку з сезонністю та навантаженністю. Відповідно, залучаємо багато студентів з коледжів, інститутів. Ми підписали трьохсторонні договори з ВНТУ і студентами, які попередньо теж приходили до нас на екскурсії. Вони заповнювали анкети, проходили співбесіди, і будуть навчатися за програмою дуальної освіти на підприємстві та у навчальному закладі. З вересня на базі нашого підприємства стартує ця програма. Студенти прийлйть до нас з кількох факультетів навчального закладу. 

Тобто, у деяких студентів пари будуть проходити і в університеті, і тут на підприємстві. Це будуть і лекції, і практика. Йдемо в ногу з часом, розвиваємось, аби застосовувати сучасні підходи. У нас дуже багато студентів, особливо, на виробництві. Вони раніше проходили практику, а тепер приходять працювати. Ми залюбки їх приймаємо і навчаємо.

Як саме ви співпрацюєте з навчальними закладами для підготовки майбутніх спеціалістів?

– Працівники «Промавтоматики» приходять до них та розповідають про роботу. Проводять ознайомлення. Запрошують на екскурсію на підприємство. Далі студенти ознайомлюються з тим, що і як працює. Згодом вони залюбки приходять на практику. Також вже вступить у дію наш великий проєкт стосовно дуальної освіти на базі нашого підприємства. 

Чи є у вас програми, курси для підвищення кваліфікації ваших працівників?

–  Ці програми є, вони діяли в нас і раніше. Зараз маємо ієрархію, градацію посад. Є певні вимоги, що потрібно, аби перейти, умовно, з електромонтера на посаду керівника робіт. Чи з керівника робіт на інженера. Зараз декілька спеціалістів, керівників робіт, якраз перекваліфіковаються на інженерів. Відповідно, монтажники, електромонтери, які там залишаються, будуть перекваліфіковуватися на керівників робіт.

Цей процес у нас постійний. Більшість працівників «виростають» саме на нашому підприємстві. Наприклад, на виробництві чи на в розробках є тімліди [ред. фахівець, який керує своєю командою], які безпосередньо працювали радіомонтажниками на виробництві, а потім ці працівники кар’єрними сходами дійшли вже до вищих посад. Це постійна практика на нашому підприємстві.

Періодично працівники проходять навчання стосовно вузькоспеціалізованих направленостей, де немає готових спеціалістів. Відповідно, там потрібно навчати з дотичних спеціальностей. Такі речі теж практикуються. Наприклад, є нестача працівників на паливній роздаточній колонці (ПРК) на заправці або інженерів СЕС. Через те, що критично не вистачає цих спеціалістів, ми їх будемо навчати. І зараз готуємо програму для навчання перекваліфікації жінок у цьому напрямку.

Джерело