З бідоном по воду до Валерія, так звати місцевого у Пултівцях, на вулиці Сонячній біля свого будинку чоловік має власну свердловину, дозволяє охочим набирати воду, навіть кран вивів на вулицю, грошей за це не просить, хоча витрачається ще й на електрику

  • Жителі села Пултівці Якушинецької громади звернулися з проханням допомогти вирішити питання з водою.
  • Розповідаємо, що радять мешканцям в організації, яка відповідає за забезпечення користувачів водою.
  • Дізналися думку старости села.
  • Спершу вислухаємо людей.

Жителі Пултівців вже неодноразово привертали увагу до ситуації, яка склалася з подачею води у їхні будинки. У більшості осель крани сухі уже понад два місяці. Принаймні так говорять наші співрозмовники. Їхні слова підтверджує також староста села Зоя Заверуха.

Про відсутність води люди писали листи у різні інстанції. Зверталися до голови Якушинецької ОТГ Василя Романюка, запрошували в село керівника комунального підприємства «Сількомсервіс», з яким укладені договори на забезпечення водою.

На минулому тижні представники громади побували на прийомі у заступника голови обласної ради Анатолія Ткача.

«Всі обіцяють виправити ситуацію, а води у нас, як не було, так і нема, — розповів журналісту RIA місцевий житель пан Тарас, один з тих, хто побував на прийомі в облраді. — Води нема не тільки у будинках людей. Сухі крани також в амбулаторії. Не знаю, як там обходяться без води. Чи знають про це в департаменті охорони здоров’я,  що в таку спеку медична амбулаторія залишилася без води? Куди нам ще звертатися?»

З бідонами і відрами до сусіда

Запитую співрозмовника, як він особисто виходить із ситуації. Де беруть воду інші односельці?

Каже. Є люди, які мають власну свердловину. Йдуть до них на поклін. Просять поділитися водою. Не вичерпалася вода в деяких громадських криницях. Хоча багато колодязів спорожніли, у них нема води.

«Я особисто прошу воду у жителя нашого села пана Валерія, — розповідає Тарас. — Він проживає на нашій вулиці Сонячна. Добра людина. Пропоную гроші, бо ж воду зі свердловини качає насос, треба додатково платити за електрику. Мама Валерія говорить, що брати гроші за воду — гріх. Господар навіть вивів кран на вулицю. Тепер не треба щоразу проситися до них на подвір’я. Підходь до паркану — і набирай».

Пан Тарас уточнює, що возить воду у бідоні, кладе на тачку і тягне додому.

Робити це треба у визначений час: коли відключають електрику, насос не працює.


«Не один я беру воду у пана Валерія, до нього приходить чи не пів села», — каже пан Тарас.

Мій співрозмовник у свій час працював керівником господарства, щоправда, не у Пултівцях, а в одному з сіл сусіднього району. Там теж було централізоване водопостачання. Знає, як налагодити роботу водопровідної мережі, бо й сам був дотичний до вирішення такого питання під час роботи на посаді керівника.

Тому у його словах — не тільки емоції. Ось як він пояснив причину виникнення дефіциту води у мережі у Пултівцях.

«У нашому селі є дві свердловини, — говорить пан Тарас. — Раніше як було: воду подавали у водонапірну вежу, робили необхідний запас і звідти вона надходила у будинки до споживачів. Перебоїв з постачанням води ми не мали. Кажу про нашу вулицю Сонячна. Але  «Сількомсервіс» запровадив новацію —від’єднав водонапірну вежу. Після того води не стало у мережі. Що вони тільки не робили  — і насос ставили більш потужний, і свердловину поглиблювали, навіть директора комунгоспу поміняли, а ситуація не змінюється, у багатьох води нема. Кажуть, нема води навіть в амбулаторії, дитячому садку».

Автор публікації телефонував до сільської амбулаторії. Там підтвердили факт відсутності води. На запитання, як виходять із ситуації, сказали, що приносять воду у відрах. Набирають з криниць, які не висохли.

Дитячий садок нині не працює. Як пояснила завідувачка Олена Бойко, у червні, коли дитячий заклад працював, вода була у кранах, щоправда, подавали її з перебоями. Робили запас, аби не залишатися без води на час відключень.

Навіть ставок висох

Староста села Зоя Заверуха припускає, що дефіцит води могли спричинити погодні умови. Жінка каже, що не пам’ятає такого, щоб у минулі роки висихав сільський ставок. Цього літа у ньому не стало води.


«Одна із  двох свердловин не працює, бо відсутня вода, — розповідає староста села. — Свердловина стара. У 2013 її поглибили на 20 метрів. Частину коштів надала сільрада, трохи райдержадміністрація, люди скидалися. Тепер фахівці пояснюють, що свердловина вичерпала свій ресурс. Думали, насос треба поставити більш потужний, але це не допомогло. Ця свердловина знаходиться біля ставка, у якому теж вода пересохла».

За словами співрозмовниці, друга свердловина розташована у центрі села. У ній є вода. Частина жителів отримують воду.

Прошу співрозмовницю уточнити ситуацію з водонапірною вежею.


Каже, у селі не було людини, яка б контролювала наповнення вежі водою. Тому постійно виникали одна й та само ситуація. Після наповнення вода перетікала назовні. У таких випадках люди телефонували і просили втрутитися. Доводилося повідомляти про це комунальне підприємство. Звідти приїжджала людина і регулювала подачу води.

Минав час і люди починали скаржитися, що низький тиск у водонапірній мережі.

Співрозмовниця не фахівець у цих питаннях. Каже, тільки констатує ті факти, з якими стикалася особисто, про які повідомляли їй люди.

Труби діряві, як сопілка

Директор комунального підприємства «Сількомсервіс» Ігор Маковей пояснює, що вирішення проблеми з водопостачанням у Пултівцях залежить від одного фактору — заміни дірявих труб.

«Труби у водопроводі подекуди такі діряві, як сопілка, — каже він. — У діючій свердловині запас води достатній, щоб забезпечити ним усе село, усіх 400 абонентів, які є у Пултівцях. Наше підприємство не має коштів на такі роботи. Ми три роки не підвищуємо плату за воду. Неодноразово пропонував людям зібрати необхідну суму, замінимо труби і забудемо про нинішню проблему».

Співрозмовник уточнює, що проклали нові труби до дитячого садка і ліцею.

Також підприємство виконало роботи із закільцювання мережі. Ту частину водопроводу, в яку раніше подавали воду зі свердловини, яка уже не працює, з’єднали з мережею, що забезпечується водою з діючої свердловини. Встановили необхідну автоматику. Залишилося поміняти труби.

Нині у селі можна побачити картину, як вода витікає з-під землі на тій, чи іншій ділянці. За словами пана Маковея, це ще одне підтвердження того, що треба міняти труби. Без цього не обійтися. Ось над чим варто б працювати громаді Пултівець.  

Один посадовець вимагає в іншого пояснити, чому у людей нема води

Після того, як жителі Пултівець побували на прийомі у за ступника голови облради Анатолія Ткача, на сайті облради з’явилося повідомлення такого змісту:

«Два колективних звернення надійшло від жителів села Пултівці Якушинецької громади.  Представники ініціативних груп прийшли з проханням допомогти у відновленні водопостачання.. У людей відсутня вода з травня 2024 року.

Заступник голови облради Анатолій Ткач направив відповідні листи до сільської ради та адміністрації, у яких вимагає роз’яснення ситуації та вжиття необхідних заходів для розв’язання проблеми водопостачання. Він також зауважив, що готовий виїхати на місце для з’ясування ситуації і пошуку шляхів вирішення питання», — йдеться у повідомленні на сайті облради.



Джерело