• За даними Мін’юсту, за перші шість місяців цього року в Україні народилося 87 655 немовлят.
  • Вінниччина зайняла 8-ме місце серед регіонів

Протягом останніх декількох років лікарі відзначають, що народжуваність в Україні зменшується. Дослідження та аналіз показників народжуваності за перші шість місяців цього року в Україні показав, що народилося майже 88 тисяч дітей, — розповідають на сторінці Мін’юсту у Фейсбук. Київ лідирує по показникам новонароджених. Загалом ситуація наступна:

  1.  у м. Києві (9 695);
  2. Львівській області (7 923);
  3. Дніпропетровській області (6 962);
  4. Одеській області (6 197); 
  5. Київській області (4 947); 
  6. Рівненській області (4 532);
  7. Закарпатській області (4 323); 
  8. Вінницькій області (4 005); 
  9. Івано-Франківській області (3 916);
  10. Харківській області (3 798).

Старша наукова співробітниця Інституту демографії та проблем якості життя НАН України Світлана Аксьонова запевняє, що наразі багато сімей відкладають народження дітей в очікуванні сприятливого періоду. Деякі родини почали відкладати народження дітей ще раніше, під час пандемії коронавірусу. Окрім того, родинам дедалі важче ухвалити рішення про народження ще однієї дитини після появи на світ первістка через війну, соціальні та економічні негаразди. 

Ще один фактор зменшення народжуваності — розділення родин внаслідок війни, коли жінка перебуває за кордоном, а чоловік в Україні, або коли жінка перебуває в Україні, а її чоловік воює.

Нагадаємо, за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян, за вказаний період на Вінниччині було зареєстровано 3 362 шлюбів. Кількість українців, які бажають одружитись під час війни, скоротилася на майже 20%, якщо порівнювати з 2023 роком.



Джерело