• Українські військовослужбовці, попри воєнний стан, можуть поїхати у відпуску за кордон.
  • Що для цього потрібно? Розповіла адвокатка Мар’яна Слізяк.

Під час військового стану в Україні діють певні обмеження на виїзд військовозобов’язаних за кордон. Зокрема, чоловіки призовного віку, які не мають медичних протипоказань до проходження служби, не можуть покинути територію країни. 


А от чинні військовослужбовці за певних умов можуть виїхати з України або у відпустку, аби побачитися з родиною, або з метою лікування, або у відрядження. Але за рішенням своїх командирів і під час планової відпустки.

Ця норма визначена Постановою Кабінету міністрів України № 69. У постанові мова йде про те, що керівник має право надати відпустку військовослужбовцю з виїздом за межі України. Про це розповіла вінницька адвокатка Мар’яна Слізяк.

Заборони на виїзд військового за кордон немає. Однак, це все регламентований процес, для якого необхідно написати спеціальний рапорт про свою відпустку. Її можуть надавати як частину щорічної відпустки або відпустку за сімейними обставинами (у разі наявності таких підстав). Цей рапорт має погодити командир частини. 

Коли військовослужбовець може поїхати за кордон

Чинним законодавством передбачені три причини для виїзду за кордон для військових:

  • поїздка під час відпустки;
  • виїзд для лікування;
  • відрядження.

Правозахисниця зазначає, що військовослужбовці мають від 30 до 45 днів оплачуваної відпустки щорічно. Якщо військовий планує свою відпустку не в регіоні, де проходить службу, о цього строку додається 1-2 доби дороги в один бік (в залежності від відстані до місця перебування під час відпустки). Відпустка з правом виїзду за кордон може тривати до 10 днів поспіль.

Що потрібно військовому для виїзду за кордон

Рішення щодо виїзду військовослужбовця за кордон розглядається та ухвалюється в кожному випадку індивідуально. Для того, аби отримати дозвіл, військовий має написати на ім’я командира військової частини рапорт, вказавши дати виїзду та повернення, тип транспорту та пункт пропуску, через який буде здійснюватися перетин кордону.

Рапорт командиру потрібно подати не пізніше, ніж за 15 днів до відпустки. 

Які відомості має містити рапорт

Військовий, який хоче виїхати за кордон, повинен зазначити у рапорті наступні дані:

  • дату виїзду; 
  • місцеперебування;
  • тип транспорту, на якому планує їхати;
  • місце перетину кордону.

Окрім відпускного квитка необхідно мати з собою витяг з наказу по стройовій частині. І краще зв’язатися з пунктом пропуску, через який планується перетин кордону, адже в кожного можуть бути свої вимоги по документах, бо процедура, знову ж таки, не є врегульованою.

Які документи потрібно мати?

Враховуючи те, що основною законною підставою для виїзду є зустріч з родиною, яка була вимушена тимчасово залишити Україну, до рапорту потрібно додати документи, що це підтверджують. Наприклад, свідоцтво про шлюб чи будь-який інший документ, що підтверджує родинні зв’язки та перебування родича в тій країні, куди військовий має намір прямувати.

Коли командир військової частини ухвалить рішення про відпустку, оформляється відповідний наказ і військовому видається відпускний квиток, в якому вказаний термін відпустки та дозвіл на виїзд. Перед поїздкою за кордон військовослужбовцю необхідно отримати витяг із наказу про відпустку із зазначенням можливості перетину державного кордону України.

Після того, як військовий з метою відпустки покидає межі військової частини, за якою він закріплений, та перед виїздом за кордон військовослужбовець має стати на облік в ТЦК та повідомити про виїзд за кордон для постановки на відповідний внутрішній облік. Після повернення з-за кордону необхідно знятися з обліку перед поверненням до ВЧ.

Чи може поїздка не відбутися?

Все залежить від багатьох чинників. По-перше, від того, чи дозволить командир частини таку відпустку. Якщо ні, то якось вплинути на його рішення можливості немає.

По-друге, можуть не пропустити на кордоні. Наприклад, через те, що на військовослужбовця можуть бути накладені якісь обмеження, не пов’язані з військовою службою, як-от за несплату аліментів або відкрите кримінальне провадження тощо. Тож перед поїздкою варто подати запит до Державної прикордонної служби в Головний центр обробки спеціальної інформації, аби розуміти, чи немає якихось додаткових обмежень.

Хто ще може виїжджати за кордон?

Окрім військових, заброньовані чоловіки теж можуть виїжджати за кордон з метою відрядження, але з поверненням в Україну після закінчення терміну, який прописується в наказі на відрядження. Окрім цього, обов’язковою вимогою є наявність документів, що підтверджують мету відрядження, документів на бронювання та військового квитка.

Перетинати кордон також дозволено деяким категоріям студентів у разі, якщо вони їдуть для набуття практики або обміну досвідом терміном до двох місяців з обов’язковим поверненням. Перетин кордону у цьому разі також відбувається при наявності підтверджувальних документів.

 



Джерело