• Уряд 16 серпня вніс зміни до порядку мобілізації людей, які опікуються близькими родичами з першою-другою групою інвалідності.
  • Головне, що в деяких випадках тепер не потрібно встановлювати факт здійснення догляду. А які ще новації?

На засіданні Кабміну 16 серпня прийняли постанову №930, за якою змінили порядок оформлення відстрочок для військовозобов’язаних, в яких є батьки з інвалідністю 1-2 групи. Про механізм дії та головні новації постанови розповіла на своєму ютуб-каналі адвокатка Жанна Грушко.

— Раніше, до 16 серпня, було так: якщо у військовозобов’язаного чоловіка, наприклад, є мама з інвалідністю 2 групи, то для того, щоб йому оформити відстрочку — потрібно було оформити догляд (звернутися до органів соцзахисту), написати заяву на перевірку в ТЦК, щоб ті склали акт перевірки щодо відсутності інших членів родини, що можуть здійснювати догляд. І тільки за результатами складення акту можна було подавати документи на оформлення відстрочки. А зараз — за певних випадків це не потрібно, — каже Жанна Грушко.

Зміни, внесені урядовою постановою, зачіпають, зокрема, три пункти частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». А саме:

  • пункт 9 — отримання відстрочки для тих людей, що зайняті постійним доглядом за хворими дружиною або чоловіком, дитиною або батьками з інвалідністю 1-2 групи своїми чи дружини; 
  • пункт 13, який каже, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані чоловіки, які мають на утриманні одного/обох зі своїх батьків 1-2 групи, або батьків дружини з інвалідністю 1-2 групи. Тобто, не зайняті постійним доглядом за ними, а просто мають таких родичів.
  • пункт 14 — можна оформити відстрочку, якщо військовозобов’язані чоловіки зайняті постійним доглядом за родичами другого ступеня споріднення (брат, сестра, дід, баба, онуки) і третього ступеня споріднення (племінники, племінниці, дядьки, тітки).

До цих пунктів внесли правки.

— Відтепер ці дві категорії людей та пакети документів (за пунктом 9 і пунктом 13), що підтверджують факт утримання або догляду — розмежовано, — говорить адвокатка Жанна Грушко. — Крім того, військовозобов’язаним, які доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною та/або своїм батьком/матір’ю більше не потрібно зазначати у Заяві до ТЦК СП інформацію про відсутність інших працездатних членів сім’ї, а також подавати документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншими членами сім’ї. Таку інформацію зазначають лише військовозобов’язані, які здійснюють догляд за хворими батьками дружини. ТЦК СП перевірятимуть її за даними державних реєстрів (пункт 581 Порядку).

Водночас військовозобов’язаним, які мають батьків з інвалідністю першої-другої групи, більше не потрібно встановлювати факт здійснення догляду (вимогу містив пп.13. Додатку 5 Порядку).

— Але за наявності інших військовозобов’язаних членів родини, які можуть здійснювати утримання, сама людина з інвалідністю пише заяву, в якій вказує, кого вона обирає, — каже Жанна Грушко.

І ще важливий нюанс — якщо ви подавали заяву на відстрочку через ці вищезазначені пункти, і ця заява ще не була розглянута — скоріше за все треба буде подавати все заново.

— Бо форма заяви інакша, пакет документів інший. Можна спробувати зателефонувати в ТЦК і попросити повернути поданий пакет документів, щоб не робити нові копії, — говорить Жанна Грушко.

І ще відтепер, щоб оформити Акт про встановлення факту здійснення постійного догляду, військовозобов’язаному більше не потрібно йти до ТЦК та СП. Акт можна буде отримати, звернувшись із заявою довільної форми до органів місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська, районна у місті рада) та районних державних адміністрацій. Після подання заяви орган місцевого самоврядування має розглянути її протягом 10 календарних днів (пункт 581 Порядку).

 



Джерело