• З сьомого серпня тривають громадські обговорення нового Генерального плану для села Стадниця. 
  • За проєктом документа, до села приєднають нові ділянки, на яких пропонують збудувати нові приватні будинки та багатоповерхівки. 
  • На перспективу будуть і нові дитсадки, і школи. Що ще є цікавого?

Дізналися з оголошення до слухань сайті Вінницької міськради.

Розробником цього проєкту Генплану для Стадниці є вінницька топографічна компанія «НВК «Світязь».

Площу села збільшать до 643 гектарів

За документами, які додали до оголошення про слухання, можна дізнатися, що село площу села планують збільшити на третину.

«Нинішня територія займає площу 419,90 га. Адміністративні межі села Стадниця пропонується змінити та збільшити шляхом приєднання земель запасу, виробничих територій, не наданих у користування чи власність суміжних із його сучасною межею додаткових територій згідно кадастрового поділу, а також передбачається об’єднання двох окремих частин села (Велику Стадницю та Малу Стадницю) за допомогою продовження будівництва головної сільської вулиці (вулиця Вишнева) з включенням її у межі населеного пункту, що своєю чергою забезпечить єдину адміністративну структуру. Проєктна площа території села Стадниця складатиме 643,2970 га», — йдеться в проєкті.

За прогнозом проєктувальників, розширення території села надасть можливість збільшити потенційні можливості для його економічного та демографічного розвитку, організації дозвілля його мешканців.

На 67,5 гектарів, які включать в межі Стадниці, пропонують збудувати нові квартали приватного сектору. На 33,4 га землі — багатоквартирну забудову. І ще через ущільнення забудови та використання існуючих незабудованих ділянок можна виділити ще 49 гектарів під садибну забудову.

Через це в селі з’являться 33 нові вулиці, проїзди та провулки. Під нову забудову прокладатимуть ще й нові інженерні мережі.

«Загальна кількість приватних будинків на кінець довгострокового періоду, разом з існуючими, становитиме – 1363 одиниць, — йдеться в документі — Тоді як загальний обсяг багатоквартирного будівництва складатиме 1521 квартира додатково».

Все це пропонують здійснити в період до 2042 року.

Тож за очікуваннями проєктувальників на цей момент в Стадниці проживатимуть вже 6,8 тисячі людей (зараз до 1,4 тисячі мешканців – авт.).

Щось крім нового житла буде?

За документом, в проєкті Генерального плану села заклали «раціональну організацію та розміщення оптимальної мережі установ та підприємств обслуговування, які забезпечують поряд з іншими факторами найбільш сприятливі умови для проживання та відпочинку населення».

Наявну школу, потужністю 200 учнів, потрібно буде розширити до 2,5 тисяч, щоб відповідати державним нормам. Дитсадок теж суттєво має «вирости»: із наявної потужності 40 дошколяриків — до 870!

Потрібен буде ще спортзал на 1029 відвідувачів (зараз немає). Збільшити потужність Будинку культури із 250 відвідувачів до 2058. Для Стадниці за нормативами достатньо буде трьох магазинів, одного відділення пошти та банку, одного пожежного депо.

«Також рішеннями генерального плану пропонується майбутнє будівництво двох дитсадків на 880 місць загалом. Ще на перспективу пропонується будівництво 2 закладів загальної середньої освіти І-ІІ ступенів загальною місткістю на 2324 місця», — пишуть проєктувальники.

Об’єкти дорожнього сервісу – існуюче СТО — пропонується винести з житлового району, для зменшення негативного впливу на населення, з виділенням території площею 0,0811 га в межах санітарної захисної зони (СЗЗ) між кладовищем та проєктним пожежним депо.

А для покращення санітарно-гігієнічного стану виробничих об’єктів та території в СЗЗ виробничих, комунально-складських об’єктів передбачається створення озеленених територій зелених насаджень спеціального призначення, площа яких складатиме 32,9027 га.

Відтак, обсяг нового будівництва об’єктів громадського призначення складе 18,8 га. Загальна територія об’єктів громадського призначення на розрахунковий строк, становитиме близько 24,3 га.

Ознайомитись з проєктним Генпланом Стадниці можна за цим посиланням.

Як висловити зауваження та пропозиції?

Для цього, як передає департамент правової політики, є два варіанти:

На це у вас є час до 10 вересня 2024 року.

«У повідомленнях вказуються прізвища, імена, по батькові, місце проживання та ставиться особистий підпис фізичної особи. Юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місцезнаходження юридичної особи. Анонімні пропозиції не розглядаються», — нагадують в міськраді.

Раніше, нагадаємо, розповідали про те, в яких будинках живуть вінничани: про стан багатоповерхівок та їх потребу в ремонті.

 



Джерело