• У середу, 28 серпня Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича розпочинає 88-й концертний сезон.
  • Новий гендиректор закладу Віктор Бронюк разом зі своїми іменитими колегами розповів, які прем’єри чекають на поціновувачів класичної музики.

Вже завтра у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Д. Леонтовича розпочнеться 88-й концертний сезон.

Сьогодні, 27 серпня, на пресконференції новий директор філармонії Віктор Бронюк пообіцяв, що новий сезон буде відтворювати і розвивати всю багатогранну палітру напрямків філармонійної діяльності. Поціновувачів класичної музики також чекає багато яскравих прем’єр.


Співака та лідера гурту ТІК Віктора Бронюка, нагадаємо, нещодавно призначили на посаду у філармонії. Він назвав це новою сторінкою у своєму житті. Пообіцяв зберегти найкращі традиції Вінницької філармонії та водночас надати нового дихання і реалізувати саме ті зміни, яких вимагають сучасні реалії.

По це ми розповідали тут: Співак і волонтер Віктор Бронюк очолив Вінницьку філармонію. Які плани має?

Зокрема, 28 серпня на гостей відкриття сезону очікує «Переможна симфонія» — прем’єрний виступ симфонічного оркестру філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України та культури Польщі Георгія Куркова.

На концерті також прозвучать твори сучасних українських композиторів: Симфонія №3 «Переможна» Золтана Алмаші, «Відлуння ХХ століття» Віталія Самолюка, «Свято» Миколи Балеми.


Також симфонічний оркестр філармонії презентуватиме світову прем’єру твору Олександра Гоноболіна «2022. Хроніка війни», який присвячений місту-герою Херсон.

Таке у Вінниці буде вперше. Присутні на концерті першими зможуть почути такий величний твір.

— Поема «2022. Хроніки війни» народжувалась у перші дні війни в окупованому Херсоні,— розповів про прем’єру художній керівник симфонічного оркестру заслужений діяч мистецтв України та культури Польщі Георгій Курков. — Закінчив її митець у Франції з надією на Перемогу. 11 листопада, в день визволення Херсона, маестро представив слухачам поему у себе на сторінці у Фейсбуці та підписав: «Сьогодні саме цей день, коли Херсон зітхнув і обіймашкам від щастя немає меж! Це звучання синтезованих інструментів, але я впевнений, що скоро мої херсонські земляки, та й не тільки, почують цей твір наживо. Твір вистражданий душею. Слава Україні, Слава ЗСУ! Слава всьому українському народові!».


Представники філармонії також розповіли про основні заходи, музичні проекти нового сезону. Особливо відзначили надзвичайний ріст попиту на українську музику під час війни. Тому у новому сезоні вона буде представлена широкою стильовою палітрою. 


Художній керівник філармонії, Народна артистка України Ірина Швець, зазначила, що на слухачів чекатимуть музичні експерименти і колаборації, а також відбудеться залучення великої кількості нових виконавців та диригентів, особливо із талановитої молоді Вінниччини, якою багатий наш край.

— Третій рік поспіль колектив Вінницької філармонії вікриває сезон в умоваї війни, — зазначила Ірина Швець. — Всі наші колективи, а ї в нас п’ять, активно працюють, гастролюють, готують нові програми. В нас працюють мобільні бригади, які дають концерти для наших воїнів. У цьому сезоні буде яскрава програма, до якої залучатимемо нових музикантів і диригентів, буде багато цікавих проектів.


Як повідомив на пресконференції генеральний директор Вінницької обласної філармонії Віктор Бронюк, незважаючи на складні для України часи, філармонія не лише й надалі даруватиме прихильникам музики регулярні концертні програми, але і продовжуватиме приймати активну участь у соціальну житті міста, підтримуючи талановиту молодь в рамках проєкту «Об’єднані музикою».

— У новому сезоні відбуватиметься багато чого цікавого. Він буде наповнений гарними подіями, — сказав Віктор Бронюк. — Відкриття сезону буде потужним і яскравим.


 



Джерело