Воїни восьмої роти нині стримують ворога на гарячій точці у районі Вугледара на Донеччині, їм потрібні дрони, щоб окупантів бити і своїх захищати.

  • Волонтерка зі Жмеринки Олеся Поліщук збирає кошти на дрони для бійців підрозділу, в якому до поранення служив її син.
  • Журналіст  «20 хвилин» розмовляв з командиром цього підрозділу, дізнався про вінничан і потреби військових.
  • Два воїни записали відео — звертаються до викладачів і студентів технічного університету, Донецького університету, а також працівників НВТОВ «Інформатика».

Небесних «пташок» різних типів потребують воїни восьмої роти третього  механізованого батальйону Окремої президентської бригади імені Богдана Хмельницького. У їхньому підрозділі є відділення аеророзвідки. Ось що вони говорять з цього приводу.

Небесні помічники чужих б’ють, а своїх захищають

«Це наші очі, — каже командир роти на ім’я Едуард, з яким розмовляв журналіст «20 хвилин». — З допомогою дронів можемо бачити дії противника. Особливо тоді, коли «пташки» залітають далеко на їхню територію. Буває, заглядаємо у їхні бліндажі. Отриману інформацію оперативно передаємо в інші структури. Це дає можливість оперативно реагувати на ситуацію, зрештою, рятувати життя нашим воїнам».

Співрозмовник навів один з таких прикладів. Аеророзвідники з допомогою дрона «Мавік»  виявила, як ворог розпочав штурм. Дуже вчасно замітили це наші аеророзвідники. Одразу передали інформацію артилеристам. Ті спрацювали по координатах, які отримали від аеророзвідки. Той штурм русні одразу захлинувся, окупантам не вдалося досягти своїх цілей.

Як пояснив ротний, русня постійно полює за нашими небесними «пташками». Ніде правди діти, їм вдається збивати наші безпілотними. Стріляють по них з різних видів зброї,в тому числі і стрілецької, буває, дістають навіть з автомата. Це трапляється тоді, коли треба зблизька розгледіти ситуацію на місцевості.

«Недавно ми за два дні втратили два дрони, — говорить командир роти. — Треба хоча б стільки поновити. Отримали один після ремонту. Крім того, маємо ще один. Але що буде до кінця дня, невідомо».

За словами офіцера, дрони, на жаль, є розхідним матеріалом, як, до речі, й автомобілі.  Тому «пташки» постійно потрібні. Що їх більше, то ефективніше можуть отримувати інформацію про ворога, бити його, бо використовують також ударні БпЛА.

«Небесні помічники чужих б’ють, а своїх захищають», — так влучно висловився один з військових аеророзвідників про використання їхнім підрозділом дронів.

Навчався у виші імені Стуса

З проханням допомоги  у придбанні дронів звернувся до земляків молодий воїн  Олександр Нефьодов.

До війни Олександр навчався у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса. Під час запису відео хлопець мало не згадав ім’я поета. Сталося це тоді, коли говорив,чиє ім’я присвоєно їхній бригаді.

Воїн говорить, що нині вони протистоять окупантам у районі Урожайного. Ситуація складана. Потрібні дрони для ефективної аеророзвідки. Завдяки їм можемо вчасно виявляти ворогів на підході до нашої оборони, наводити на них нашу артилерію.

У ДонНУ мають пишатися таким випускником. Найкраще це зробити допомогти  у придбанні дронів, про що просить військовий.

Мій колектив — НВТОВ «Інформатика»

Ще одне звернення записав вінничанин боєць з цієї ж восьмої роти, який не назвав себе. Розповів, що навчався у ВНТУ, працював у НВТОВ «Інформатика».

Військовий повідомив, що найперше їм потрібні квадрокоптери DJI MAVIC 3 або  схожої модифікації.

Він сподівається на підтримку земляків, зокрема, свого колишнього навчального закладу ВНТУ і трудового колективу НВТОВ «Інформатика».

Підрозділ наших земляків відбиває ворога на одній з гарячих ділянок фронту. За інформацією Генштабу, на цій ділянці ворог щодня здійснює атаки у напрямку Вугледара на Донеччині.

Як підтримати військових восьмої роти?

Волонтерка Олеся Поліщук відкрила рахунок у Монобанку. Ось посилання. Планує зібрати 100 тисяч гривень. Жінка особисто знайома з командиром восьмої роти ще з часів участі у бойових діях у цьому підрозділі її сина.

До речі, це вже не перший збір волонтерки. Її добре знають у Жмеринці. Жінка допомагає також нашим захисникам з інших підрозділів. Про її волонтерські справи можна прочитати на сторінці у Фейсбуці.

Ця інформація для тих, у кого може виникнути сумнів щодо того, кому переказує кошти.

В автора публікації є контакти командира роти. При бажанні можна буде поспілкуватися з офіцером, аби більше дізнатися про збір коштів на придбання дронів.

Посилання для переказу коштів у Монобанку

https://send.monobank.ua/jar/6WDEmaAyQV

5375 4112 2189 7726



Джерело