Будинки у селі Соколова Хмільницького району розписували художники з Вінниці, Могилева-Подільського, Тульчина, Києва

  • Мистецький проект «Мальована хата» завершився у Хмільницькому районі, його присвятили відважним захисникам країни.
  • Вінничани перші і поки що єдині в державі відновили давню традицію нашого народу — настінний розпис будинків.
  • Розповідаємо про нинішній проект і згадуємо, як і хто його започаткував.

«Намалювалися, нарадували людей, самі натішилися від роботи», — так відгукнулася про нинішній мистецький симпозіум майстрів народного малярства та настінного розпису «Мальована хата» Оксана Городинська з Могилева-Подільського. Вона не вперше бере участь у такому проекті. Каже, отримує насолоду від  роботи і задоволення від того, що це подобається людям.


Настінний розпис відкритий для огляду кожному, хто проходить, чи проїжджає вулицею села, де залишили свої роботи майстри народного малярства.

Завтра, 14 вересня, завершальний день проекту «Мальована хата» у селі Соколова Хмільницького району. Тут майстри працювали, починаючи з 9 вересня.


Приїхали художники з Вінниці відомий майстер Іван Горобчук та Марія Моторна, згадана Оксана Городинська зі своїми земляками з Могилева-Подільського Миколою Крижанівським та Людмилою Сорочинською, Марія Черниш з Тульчина, Яна Власенко з Києва.


Вони розмальовували сільські будинки, адміністративні та господарські будівлі.


На стінах з’явилися зображення квітів, птахів, тварин, кетягів калини, інші узори все це колись можна було побачити у хатах наших предків. Українці завжди тягнулися до краси. Щоб хата усміхалася, її прикрашали автентичними малюнками. Їх можна було побачити і зовні, і всередині будинку.


Кожна справа починається з конкретної людини. Це — аксіома. Так було і з проектом «Мальована хата». Його ініціатором є згаданий Микола Крижанівський з Могилева-Подільського. Педагог за освітою, скульптор, художник, письменник.

У 2012 році Микола Крижанівський розписав першу хату у своєму рідному селі Сліди. Ходив по селу, розмовляв із земляками, запитував, як вони ставляться до пропозиції зробити так, щоб «хата усміхалася». Як усе відбувалося і що з того вийшло, пан Микола розповідає цікаво і багато.

Каже, не всі погоджувалися з його пропозицією, бо не уявляли, що з того вийде. Втім, згоду розписати хату дали стільки людей, що пан Микола зрозумів: сам він не справиться. Запросив до роботи знайомих художників. Так і відбувся перший мистецький проект «Мальована хата», До речі, назва також належить Крижанівському.

Відтоді пан Микола бере участь у всіх проектах «Мальована хата», Їх проводили у селах Воєводчинці, Серебринець, Сказинці, Наддністрянське Могилів-Подільського району, Буша, Оксанівка, Довжок Ямпільської громади.


Майстри розписали хати також у селах Гонтівка Чернівецької громади та Носиківка Шаргородської громади.

Митці присвятили свою роботу нашим захисникам, які нині боронять країну від російської орди. Кажуть, хочуть, аби воїни поверталися у красиві села, у мальовані хати. На щастя, такі збереглися у тилових регіонах країни.

За словами пана Миколи, за цей час митці нашого краю розписали понад 200 сільських хат.

Проект «Мальована хата» підтримали обласний департамент культури та обласний Центр народної творчості.  

За словами директорки обласного Центру народної творчості Тетяни Цвігун, Мальована хата — це українська душа, це прагнення до краси. Наші митці відновлюють одне з явищ народної культури, притаманне нашому Подільському краю.



Джерело