Євген Глоба один з тих випускників Вінницького технічного університету, який загинув у бою з російськими окупантами.

  • Десантник Євген Глоба загинув у бою на Сумщині.
  • Ще один випускник Вінницького технічного університету віддав життя за незалежність рідної країни.
  • Яким запам’ятають його?

Сумська область залишається однією із гарячих точок війни з російськими окупантами. 4 вересня 2024 року у районі села Бездрик тривав бій з ворогом. Російським нелюдам протистояли воїни 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Серед них був наш земляк Євген Глоба.

Останній бій прийняв на Сумщині

На жаль, цей бій став останнім для 36-річного воїна.

Трагічну звістку про загибель сина отримали у Вінниці батьки Євгена. Про болючу втрату дізналися у трудовому колективі компанії «ЕкоДім», де працював воїн до мобілізації. Зі смутком сприйняли втрату у Вінницькому національному технічному університеті, цей виш він закінчував після здобуття освіти у Вінницькому коледжі будівництва, архітектури та дизайну.

Хто краще знає рідну дитину, як її мати?

Пані Лідія з особливим трепетом згадує ті хвилини, коли син проводив вдома з мамою і татом. Він любив таке спілкування. Якщо доводилося робити вибір між тим, що йти з компанією, чи залишитися дома з батьками, то він обирав варіант побути вдома.

«Євген був дуже гарним сином, — говорить мати полеглого Героя пані Лідія. — Чуйний, лагідний, золота дитина». Після таких слів згорьована мати не стримує сліз.

Каже, син хотів зростати професійно, добиватися більшого у роботі. Тому багато читав спеціальної літератури, брав участь у різноманітних тренінгах, навчальних програмах, щоразу радів, коли дізнавався про щось нове, що йому ставало у нагоді для роботи.

Ще він захоплювався спортом: сам займався і був затятим футбольним уболівальником, також любив дивитися змагання з біатлону.

Його мобілізували влітку нинішнього року, а 4 вересня Євген Глоба прийняв свій останній бій.

Галерею пам’яті відкриває фото Героя України

ВНТУ має найбільше втрат своїх випускників на війні у порівнянні з іншими вишами Вінниці. На спомин про них у головному корпусі створили Галерею пам’яті, де вміщують фото і прізвища випускників, які віддали життя за незалежність рідної держави у боях з російськими окупантами.

Прізвища і фото розмістили на окремих стендах, на кожному з яких по шість імен і фото Героїв.

Тепер до них додалося ще одне прізвище — Євгена Глоби,  випускника 2009 року, група ТГ-04, спеціальність «Теплогазопостачання та вентиляція».

На першому стенді — фото Героя України В’ячеслава Семенова.  Він загинув у лютому 2015 році, коли разом з побратимами з Могилів-Подільського прикордонного загону відбивав наступ росіян на кордоні на території Луганської області. У 2017 році В’ячеславу Семенову присвоїли звання Героя України. Його ім’я носить Могилів-Подільський прикордонний загін.

Тут же читаємо про Тараса Сича, у пам’ять про якого щороку проводять фестивалі. Він служив на війні кухарем, був пацифістом, не брав до рук зброї, але загинув під час ворожого обстрілу, коли готував їжу для побратимів.

Далі бачимо фотографії, на яких зображені обличчя випускників вишу: Володимир Муха, Роман Мельничук, Юрій Бабко, Богдан Коломієць,.

Далі йдуть Роман Калмиков, Роман Чалий, Вадим Цимбал,  Ігор Бойко, Володимир Кремінський. Олександр Гончарук.

Ще на двох стендах: Дмитро Зозуля, Роман Карпов, Сергій Костюк, Сергій Кушнір,  Сергій Бенедик, Богдан Курилів

Вадим Цимбалюк, Юрій Детлюк, Іван Шкірко, Ігор Ніщук, Ігор Набродський, Олександр Русавський.

Над кожним з таких стендів вгорі напис «Герої не вмирають».

У дні пам’ятних подій викладачі і студенти збираються біля цих стендів, кладуть квіти, вшановують пам’ять тих, хто віддав своє  життя заради того, аби юнаки і дівчата мали можливість здобувати освіту, а викладачі давати їм знання.

Вічна пам’ять і вічна слава Героям!



Джерело