• З-поміж тих людей, які придбали квартири в муніципальних будинках з початку повномасштабної війни, найбільше працівників бюджетної сфери — 117. А от учасників бойових дій — 84.
  • Чому так сталося, якщо у військових найбільша квота на купівлю квартир? 
  • А ще ми дізналися, чи може мерія здавати в оренду квартири у «Муніципальному житлі».

Учасниками програми «Муніципальне житло» в період з 24 лютого 2022 року по 16 вересня 2024 року стали 260 людей. Про це ми дізналися з відповіді на інформаційний запит.

Найбільше саме бюджетників (117), далі йдуть учасники бойових дій в російсько-українській війні та члени першого ступеня спорідненості сімей загиблих/зниклих безвісти учасників бойових дій, які зареєстровані на території Вінницької області (84). І третє місце за кількістю учасників програми — працюючі або самозайняті (ФОП) переселенці, які мають намір оселитися на території Вінницької міської громади (20 людей).

Чому так? У вінницькій мерії ж декларують, що найбільшу квоту на купівлю житла в муніципальних будинках мають саме військові та члени їх сімей.

Чому в бюджетників найбільше муніципальних квартир

— Програма «Муніципальне житло» почала діяти з 2009 року і від початку вона була спрямована на те, щоб забезпечувати квартирами працівників бюджетної сфери: медиків, освітян, працівників комунальних підприємств, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний. — З квітня 2022 року до програми внесли зміни, за якими учасники бойових дій російсько-української війни теж отримали право на участь в Програмі. Вони мають найбільшу квоту з-поміж всіх інших категорій. 

— Але такий «перегин» за кількістю учасників стався тому, що у вересні 2022 року був введений в експлуатацію муніципальний будинок на Бортняка. Його почали будувати задовго до початку повномасштабної війни й тоді не було категорії «учасники бойових дій в російсько-українській війні, члени їх сімей», — пояснив Очеретний.


— Я думаю, що це також пов’язано з фінансовою стороною. На жаль, пільгове іпотечне кредитування на кшталт «єОселя» для учасників програми «Муніципальне житло» досі не доступне. А на старті учасник має заплатити 30% від вартості об’єкта, — додав директор департаменту економіки та інвестицій міськради Максим Мартьянов. — І ми бачимо по останнім об’єктам, що ту квоту, яку мають учасники бойових дій, члени їх сімей, не вдається заповнити на 100%. Тобто виділяємо цій категорії найбільшу кількість квартир в будинку, але не вистачає охочих їх придбати.

Чому «інші учасники» також мають пріоритет на викуп?

Зацікавив ще один момент. На серпневій сесії міськради затвердили нову редакцію програми «Муніципальне житло». 

У вступі прописали, на кого розповсюджується дія програми (тобто право на викуп житла – авт.) і серед категорій є така: «громадяни України, жителі Вінницької міської територіальної громади, що не відносяться до вищевказаних категорій»

— Мені не зрозуміло, «громадяни України, жителі Вінницької міської територіальної громади, що не відносяться до вищевказаних категорій» — теж в першу чергу можуть подаватися на участь в «Муніципальному житлі»? — спитав журналіст.

— Цей пункт був завжди та не є новацією серпневої сесії міськради, — відповів директор департаменту економіки та інвестицій міськради Максим Мартьянов. — Розподіл житла між категоріями відбувається за квотами. На кожну категорію — своя кількість квартир. І от під категорію «інші громадяни, що не відносяться до вищевказаних категорій» виділяється найменше квартир. Фактично, по залишковому принципу, коли виникає недостатній попит на квартири в муніципальних будинках.

«Муніципальне житло» може стати соціальним?

Водночас у Вінниці проживають тисячі переселенців, існує потреба в соціальному житлі. 

— Знаю, що певну квоту в будинках отримує міське комунальне підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» як замовник будівництва. Для подальшого продажу на ринку нерухомості. То чому б ці квартири не перевести у статус житла, яке можна здавати в оренду? Щоб якраз ті категорії, які не мають достатньо коштів для купівлі житла, мали змогу отримувати його в оренду за пільговою платою, наприклад, — запитав журналіст.

— Тут головне питання в тому, за що тоді добудувати муніципальний будинок? За кошти з цих квартир, що реалізуються, закуповують матеріали, оплачується праця будівельників, — відповів Максим Мартьянов. — Якщо ми ці квартири записуємо, наприклад, у фонд соціального житла, то тоді незрозуміло, чим перекрити касовий розрив. Можна було б застосувати грантові кошти, але наразі немає грантових програм від іноземних донорів для будівництва соціального житла.

Зараз зводять два муніципальних будинки

Наразі у Вінниці триває реалізація квартир у двох муніципальних будинках, про що дізналися з сайту міськради.

  • 10-поверховий будинок на Привокзальній, 30. 161 квартира з підземним паркінгом на 76 паркомісць, облаштованим під укриття. Монолітно-каркасне будівництво. Стіни та перегородки — з газобетонних блоків, утеплення будинку мінеральною ватою. Буде електрична система опалення, енергоощадні вікна та балконні блоки. Об’єкт облаштовується всіма необхідними інженерними системами та комунікаціями. Вартість — 27,9 тисячі гривень за кв.метр.
  • 10-поверховий будинок на Скалецького, 29. Відомо, що тут вартість становить 32,9 тисячі гривень за кв.метр.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися, скільки коштує житло у Вінниці.

 



Джерело