Порівняли ціни на дерева у «Прозорро» із тими, що є на відкритому ринку

  • Для висадки у місті КП «Вінницязеленбуд» закупив низку дерев. Тут є і липи, і платани, і клени та інші декоративні рослини. 
  • Склавши усі закупівлі до купи виходить, що «Зеленбуд» заплатив 1,1 мільйона гривень. По деяких позиціях знайшли переплати майже удвічі. 
  • Хоча, наприклад, платани «Вінницязеленбуд» зміг купити дешевше, ніж те, що пропонують на ринку.

«Вінницязеленбуд» придбав 64 саджанців липи широколистої «Палліда». Це вже молоді дерева, висотою від 3,5 метрів з обхватом стовбура 14 – 16 сантиметрів, зі сформованою кореневою системою і здатністю до приживлення після висадки не менше 99%.

За усе це заплатили 549 тисяч 120 гривень або 8 тисяч 580 гривень за одиницю товару разом з ПДВ і доставкою до «Зеленбуду». Постачальником є товариство «Грін Сітіс».

Натомість в інтернет-магазинах схожу липу широколистяну «Палліда», висотою від 3,5 метра, пропонують за ціною 6,9 тисячі гривень за одиницю. За такої ціни «Вінницязеленбуд» заплатив би 441 тисячу 600 гривень за 64 липи (ціна без врахування вартості доставки – авт.). Переплата може сягати понад 107 тисяч гривень.

Ще за 189 тисяч 600 гривень «Вінницязеленбуд» купив низку дерев. Серед них:

  • Робінія псевдоакація «Умбракуліфера» 5 штук;
  • Ялина Блакитна 1 штука;
  • Верба Мацуда 1 штука;
  • Вишня дрібнопильчаста «Канзан» 2 штуки;
  • В’яз шорсткий Пендула 2 штуки;
  • Катальпа бігнонієвидна Нана 5 штук;
  • Клен гостролистий Дедорах 3 штуки.

Усі дерева молоді, висотою 3-4 метри, мають бути доставлені в термін до 11 жовтня. 

Продавцем цієї продукції є товариство «Голландські троянди».

Порівняти вартість саджанців із тією ціною, що пропонують інші магазини не видається можливим: станом на 25 вересня з компанією ще не підписали договір підряду, в якому зазначають вартість товару по штуках.

І також за 370 тисяч 999 гривень у «Вінницязеленбуд» придбали 18 кленів сріблястих та 35 платанів західних. Ціна кожного клена складає 6 тисяч 998 гривень (разом з ПДВ і вартістю доставки). А кожного платана — 7 тисяч гривень (теж з ПДВ і доставкою). Висота кожного дерева має складати від 3,5 до 4,5 метрів. Постачальником є товариство «Грін Сітіс». 

Тут переплати можуть бути більшими: в інтернет-магазинах Клен Сріблястий, висотою понад 4 метри, віком 9 років, можна придбати за 3,5 тисячі гривень (без врахування вартості доставки).

Виходить те, що «Вінницязеленбуд» заплатив «Грін Сітіс» 125 тисяч 964 гривні за 18 кленів. А могли б сплатити 63 тисячі гривень (але ця ціна без врахування доставки – авт.). Тобто, тут переплата може сягнути 62,9 тисячі гривень.

А от платани західні «Вінницязеленбуд» придбав за ціною, що менша, ніж на ринку — в інтернет-магазинах за саджанці, висотою від 3,5 метра, пропонують за ціною 11,5 тисяч і 15 тисяч гривень за штуку.

Що відомо про компанії-продавців дерев?

З YouControl дізналися, що товариство «Грін Сітіс» було створене у Києві, у 2018 році, має основний вид діяльності «01.30 Відтворення рослин». Директор компанії Станіслав Арцев, власник — Артем Брязкуха. З 2022 року фірма отримала підрядів на суму 9,5 мільйона гривень від київських КП, які займаються озелененням, від комунального підприємства «Зеленбуд» Житомира, та КП «Бучазеленбуд».

Товариство «Голландські троянди» зареєстроване у полтавському Кременчуці, діє з 2000 року, основний вид діяльності — «01.19 Вирощування інших однорічних і дворічних культур». Керівником та власником одноосібно є Андрій Погрібний, якого називають ексвіцемером Кременчука.

Фірма була фігурантом журналістських розслідувань:

  • У 2019 році фірма продала продукції на 14 мільйонів гривень для Харкова. Зокрема, ялини по чверті мільйона за штуку – вдесятеро дорожче від ринку
  • Переплата була і для рідного фірмі Кременчука. У 2023 році «Голландські троянди» наторгували із містом на 2,4 мільйона гривень. Продали груші, клени, сакури, туї, сосни із переплатою у 2-3 рази.

 



Джерело