• Ситуація з забрудненням повітря в Україні продовжує погіршуватися. Нові супутникові знімки свідчать про поширення пилової хмари на територію кількох областей, а також про наявність значної кількості диму.

За останніми супутниковими даними, пил, що потрапив в Україну вранці 30 вересня поширюється на територію Київщини, Житомирщини та півночі Вінниччини, зі сходу погіршуючи якість повітря, водночас маємо відчутний запах диму, що прийшов з півночі. Про це інформує Український гідрометеорологічний центр.

Пил осідатиме переважно в деяких регіонах та затримається на кілька днів.


— Чому комбінуються ці дві ситуації? Біля землі ми маємо північний потік, тому задимлення поширюється на нашу території з північого-сходу, де є джерела диму. В той час як на висоті переважає потік з південного сходу, якраз з місця поширення пилу. Тому обидва чинника забруднення стрімко поширюються на Київщину, де й будуть осідати та залишаться ще на кілька днів, — зазначають метеорологи. — Водночас як видно із супутникового продукту, де чітко пил відображений рожевим яскравим кольором, фіксується потужна пилова буря на захід від Каспійського моря через збільшення швидкості поривів вітру. Буря вже наближається до Луганщини і також сприятиме поширенню значної кількості пилу, що осідатиме в Україні. У східних, північних, Полтавській та Дніпропетровській областях очікується найбільша концентрація пилових частинок.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України повідомляють, що погіршення якості повітря також спричинене масштабними лісовими пожежами, які наразі вирують у рф. Суміш продуктів горіння перенесено південно-східним вітром на територію України.

Наголошується, що така ситуація з атмосферним повітрям утримається попередньо до п’ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

Щодо пилової бурі, у Міндовкілля звертають увагу, що вона викликає кілька проблем. Перш за все, візуально помітна імла або туман, що утворюється від пилових частинок, погіршує видимість на дорогах і може впливати на безпеку руху. Крім того, пилові частинки мають негативний вплив на здоров’я населення. Дрібнодисперсний пил (PM2.5 і PM10) легко проникає в дихальні шляхи людини і може викликати подразнення, особливо у людей із хронічними захворюваннями легенів, астмою або алергією.

Під час пилової бурі слід уникати перебування на відкритому повітрі, особливо це стосується людей з проблемами дихання. Рекомендується тримати вікна зачиненими та використовувати очищувачі повітря в приміщеннях. Також необхідно носити захисні маски або респіратори, якщо необхідно виходити на вулицю. Водіям варто бути особливо обережними через знижену видимість на дорогах.

 



Джерело