«Ти щасливий, Женька«, — говорили йому побратими після двох важких поранень, тому й дали позивний «Бахтало», що означає щасливчик. На жаль, бій у районі Бахмута став фатальним для старшого солдата 56-ї бригади Євгена Гайдука

  • Смуток оповив залізничну Жмеринку — громада прощається з відважним земляком Євгеном Гайдуком.
  • Колишній залізничник, а нині старший солдат 56-ї окремої мотопіхотної бригади загинув на Донецькому напрямку.
  • Воїну назавжди 30!

Серце крається від болю: без татуся залишилися двоє маленьких донечок. Старшій, Надійці, виповнилося три рочки, а молодшій, яку назвали Соломійка, тільки вісім місяців. Татусь ще встиг потримати немовля на руках, зробив це тоді, коли хрестили дитину, але тепер він далеко від своїх дівчаток на небесах.

«Все буде добре, мала!», — такими словами Євген заспокоював дружину пані Ірину. Ці слова озиватимуться у її спогадах доти, доки житиме на світі.


Вони познайомилися під час роботи. Обоє працювали на заводі «Експрес» у Жмеринці. Євген прийшов на підприємство після Жмеринського закінчення вищого професійного училища, де готують фахівців залізничного транспорту. Хлопець здобув спеціальність колійника. На заводі кажуть, що Євген був душею колективу — щирий у спілкуванні, з неодмінною усмішкою на обличчі — таким пам’ятатимуть його колеги по роботі.

Ірина навчалася на вчителя: спершу закінчила Барський педагогічний коледж, тепер продовжує здобувати спеціальність в Уманському педагогічному університеті імені Павла Тичини.


День, коли вона відчула тривогу у серці і витерла непрохані сльози настав 17 жовтня 2022 року. Сталося це тоді, коли Ірина проводжала чоловіка на фронт. Він бачив її хвилювання. Розумів, що має якось заспокоїти дружину. Запам’ятала його фразу: «Все буде добре, мала!». Говорив настільки впевнено, що вона вірила йому.

Він пояснював, що йде захищати найрідніших йому людей, бо не хоче, щоб кацапська орда дійшла до їхньої Жмеринки.

Вона раділа кожному повідомленню з фронту від коханого. Чи до дзвінок, чи звичайний «плюсик», який він надсилав на її номер телефону —  викликали радість від того, що чоловік живий, згадує про них. Бо ж знала, у яких гарячих точках протистоїть окупантам.

У Євгена були поранення і контузії. Дістав їх перший раз у районі Гуляйполя Запорізької області, вдруге — під Краматорськом. В обох випадках опинявся у складних ситуаціях, але доля виявилася милостивою, обійшлося пораненнями.

«Ти щасливчик, Женька!», — не раз говорили після того побратими. Саме тоді йому дали позивний «Бахтало», що означає щасливчик. Цей позивний був справді точний і вдалий.


Хіба міг бути нещасливим батько, у якого народилася друга донечка! Євгену вдалося побувати на хрестинах немовляти, дівчинку назвали Соломійкою. Він тоді почувався кажуть. На сьомому небі від щастя!


«Після поранень Женя довго лікувався — спершу у Дніпрі, потім у Львові, а тоді ще вдома у Жмеринці, наводить слова дружини Ірини Жмеринська газета. — Ми просили його, щоб уже залишився з нами, зі мною, з дітьми. А він на це щоразу повторював: «Ти розумієш, хлопцям там дуже важко. Я їх не можу залишити. Там не вистачає людей. Ми не маємо права відступити, бо за нашими плечима ви, наші найдорожчі». Щоб підбадьорити дружину вкотре повторив відому їй фразу: «Все буде добре, мала!». А ще він говорив їй про їхні плани після війни. Ці слова зігрівали серце, додавали настрою уже від самої дуики про те, що він буде поруч з нею і найріднішими їхніми маленькими дітками, що будуть разом їх доглядати, водити у садочок, потім у школу, видавати заміж…


Євген перестав виходити на зв’язок й Ірина зібралася в дорогу, поїхала у Дніпро. Про це  йдеться у публікації «Жмеринської газети». На жаль, її  найстрашніші припущення справдилися. Про  втрату чоловіка жінка розповіла журналістам цього видання.


3 жовтня жителі громади Жмеринки з болем у серці проводжають в останній земний шлях відважного земляка Євгена Гайдука. У місті оголошено День жалоби.

Вічна слава і світла пам’ять сміливому воїну! Щирі співчуття і доземний уклін рідним Героя, який віддав своє молоде життя за цей сонячний день для кожного з нас, його земляків. Боєць загинув за Україну, за її незалежність і мирне майбутнє.



Джерело