Декілька десятків сортів різноманітних цитрусових росте в саду у родини Яришівської громади Альони Раку. Запашні лимони та апельсини, ківі, інжир, які українці звикли купувати у магазинах, жінка зриває прямісінько з дерев.  Каже, лимони так ароматно квітнуть, що забуваєш про всі труднощі, відпочиваєш душею.

«Вирощувати екзоти я почала 25 років тому. Це різного виду цитруси: мандарини, цитрон, лайм, ківі, актинідію, інжир, маракуйю та цитрон  “рука Будди”. Він має гірко-солодкий, цитрусовий смак. Його використовують як приправу, також в чай можна кидати. Ми його й так дуже любимо їсти», – розповідає Вінниця.info Альона.

Господиня вирощує у себе вдома на Вінниччині тропічні фрукти: маракуйю та цитрони

За словами жінки,  цитрусові доволі примхливі. Взимку їх краще ставити в прохолодне приміщення, яке не обов’язково гарно освітлене.

«Саджати цитрусові потрібно в пухкі типи ґрунту. Найкраще на основі дернової землі в перемішку із листовою землею, перегною та піском. Не радимо ставити цитрусові у кімнату, де сухе повітря. Цитрусовий може загинути або від посушливості або надлишку вологи, поганих умов вмісту або шкідників. Найкраща для них температура взимку 8- 10 градусів. Весною я купую спеціальні органічні добрива, можна трішки азоту додати», – ділиться Альона.

Господиня вирощує у себе вдома на Вінниччині тропічні фрукти: маракуйю та цитрони - фото 2

А от вирощувати цитрон «Рука Будди» – жінка радить у теплому приміщенні, де температура не менше 16 градусів.

«Це найбільш теплолюбна рослина із сімейства цитрусових. Я дотримуюся рясного і частого поливу. Зараз похолодало, а мої екзоти усі розцвіли. На вулиці в мене росте інжир. Його слід садити ямку глибиною в один метр і потім рясно поливати. Моєму інжиру третій рік, він уже родить і росте у нас під аркою.  Я  укриваю його взимку також весною, коли починаються ранні заморозки. З листя інжиру роблю ферментований чай. Він має ніжний кокосовий присмак», – додає господиня.

Господиня вирощує у себе вдома на Вінниччині тропічні фрукти: маракуйю та цитрони - фото 3

Урожай із власних екзотичних дерев Альона Раку збирає протягом року. Вирощує також лаванду для ефірних олій, хвойні дерева. Мріє облаштувати екосадибу із різноманітними квітами, садом, і запрошувати туристів.

Господиня вирощує у себе вдома на Вінниччині тропічні фрукти: маракуйю та цитрони - фото 4

Джерело