- Картопля — це універсальний кулінарний магніт, що вміє перетворювати будь-яку страву на справжнє смакове диво, від простих гарнірів до витончених шедеврів.
- Гастроблогерка Олена Павлова ділиться смачними рецептами для вінницьких господинь.
Картопля — це не просто основний продукт на нашому столі, а справжній кулінарний герой. Вона має безліч облич і можливостей: від запеченої до пюре, від чіпсів до супів. Ця універсальна овочева зірка може стати основою будь-якої страви, додаючи їй ніжність, ситність і неймовірний смак. Незважаючи на свою простоту, картопля здатна дивувати, бо за кожним рецептом з нею стоїть цілий світ різноманітних варіацій і смакових поєднань. Від класичних борщів до вишуканих картопляних гратенів — вона може бути як супутником, так і головною зіркою вашого столу.
Цікавими та смачними рецептами з картоплі поділилась у своїму телеграм-каналі дослідниця Подільської кухні Олена Павлова.
Рецепт Золотавої і смачної картопельки з Уланова
Кажуть, картоплю на наших теренах масово вживають у їжу лише з середини XIX століття, але яка ж вона стала нам рідна за цей час! Чи можна уявити наш стіл без неї?! Смажена і печена, варена і фрі: тисячі рецептів! А серед них один з місцевим колоритом: Картопля по-уланівські.
Занурюєш почищені шматочки картоплі у нагріту олію. Виймаєш обсмажену, додаєш часнику і солі та ласуєш. Простий рецепт смаковизни. Запашна Картопля по-уланівськи – відома на весь світ страва, що занесена до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінницької області.
В Уланові та Хмільнику кажуть, що таким чином картоплю тут готували давно, хоча радянська історіографія тісно пов’язує винахід страви з ім’ям кухарки Глафіри Дорош. Та найімовірніше смачну картопельку обсмажували в олії і до літа 1965 року, коли до Уланова надіслали московського кореспондента писати про «вагомі результати праці» місцевого колгоспу. А вразила його тоді найбільше проста і смачна страва. За легендою на кухні працювали над фаршированою м’ясом картоплею, після якої лишились очищені скибочки, які кухарка порізала шматочками, вкинула у киплячу олію, добре обсмажила і приправила часником.
З того часу почалась масова популярність Картоплі по-уланівські у СРСР. Залишилась страва у нашому меню і дотепер. Актуальна і смачна завжди і до всього.
Нюанси приготування:
- чавунний казанок для обсмажування;
- картоплю обов’язково чистимо та ріжемо на чотири частини;
- кипляча соняшникова олія (приблизно 0,5 л. на 1 кг. невеликих картоплин);
- часникова підлива (розтерти кілька зубчиків з сіллю та невеликою кількістю олії);
- накрити страву кришкою на пару хвилин, щоб розпарився часник.
Рецепт Бараболянки (картопляна ковбаса)
Інгредієнти:
- кишичка метрів 3;
- бараболька 2-2,5 кг;
- цибулька 3-4 шт;
- салко 400-500 грам;
- яєчко куряче 2 штуки;
- молочко коровʼяче 200-250 мл;
- часничок;
- перчик чорний;
- сілька солона.
Приготування:
- Картопельку тру на морквяну тертку. І одну цибулину тру.
- Сало ділю пополам, одну половинку миленько нарізану пожарю з цибулькою. Цибульки багатенько (2-3шт) насікти кубиком.
- Іншу половинку салка теж нарізаю міленько і додаю до тертої картопельки. Сюди ж шкварочки з цибулькою, сіль, перчик, часничок.
- Молочко і яєчка збиваю разом і вводжу в картопляну масу. Маса має бути такою, щоб можна було наливати в кишку. Кишку наливати не більше половини. Якщо більше, то лопне.
- Перед проварюванням проколюю іноді кожну ковбаску в декількох місцях.
- Варити треба спочатку на великому вогні до закипання, потім на середньому.
Дайте ковбасці вистигнути в бульйоні, витягайте і потім запікайте в духовці хвилин 30-40 до скоринки і запаху.
Рецепт лежнів з грибами
Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.
А чому ж лежні, спитаєте ви? Бо коли поїси тих смачних, з різними начинками, лежнів, то можеш тільки лежати і ойкати. Насправді страва хоч і переважною мірою пісна (за виключенням яйця в складі тіста), але напрочуд ситна. А якщо ще сметаною полити, то й поготів.
В період посту лежні готували з грибами, з капустою, з гречаною кашею і цибулею, в також із зеленню. Тісто, до речі, також має різні варіанти: крім картоплі основою може бути гречане борошно, або м’ясний фарш. Лежні або зрази прийшли у нашу кухню ще за часів литовського князівства, а з 16 сторіччя згадується в кулінарних збірках, наприклад, в книзі Єнджея Кітовіча «Опис звичаїв в часи правління Августа ІІІ». Українські ж господині почали готувати їх «навиворіт», сховавши начинку в картопляний, або борошняний «кожух».
Інгредієнти:
- Картопля – 800 г
- Яйце – 1 шт
- Борошно – 4 ст.л
- Сіль – 0.5 ч л
- Цибуля – 1 шт
- Гриби печериці або лісові – 300 г
- Часник – 1 зубчик
- Олія – 6 ст.л
- Сметана для подачі
- Шпинат свіжий бебі – 50 г
- Сік лимону – 1 ст.л
Приготування:
- Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште картоплю охолоджуватися.
- Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і 1 цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти і друшляку, а потім поріжте.
- Розігрійте пательню з 2 ст.л. кокосової олії, обсмажте гриби впродовж 5 хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції .
- Потовчіть картоплю, додайте яйце, борошна, 1/3 ч.л солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
- Розділіть тісто на 8 частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього підпиліть поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть 2 ч.л. начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
- Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
- В глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха ТМ Еколія. Занурте у суміш шпинат і обережно промніть руками.
- Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і за бажанням дрібно помічену зелень.