• Протягом тижня військові зі всієї області можуть долучитися до акції, яку ініціювали в обласному ТЦК і здати кров.

— «Військові військовим» — так можна назвати цю акцію, — розповідає Катерина Губрій, прес секретар обласного ТЦК. — Тому що більшість хлопців були на фронті і мають поранення, є ті, кому в свій час допомогла вижити чиясь кров. Тут є хлопці, які не мають поранень, але розуміють що це дуже важливо.

З самого ранку в центрі служби крові було багато військових. Спочатку на рецепції оформлювали дані, потім у лікаря вимірювали тиск, згодом в лабораторії робили аналіз на групу крові, після — направлення в буфет за солодким чаєм та печивом. І останнім пунктом цього маршруту були червоні крісла та донація.

v class=”video-block”>

За словами Олександра Яцко, заступника начальника Вінницького ОТЦК та СП з МПЗ (морально- психологічного забезпечення) військові одразу погодилися стати донорами, як тільки їм це запропонували. Тому що майже кожен з них знає що таке переливання, тому що багато з них мали поранення і крововтрати.


Він сам служив на передовій має численні поранення, операції і відповідно переливання крові. Сам також неодноразово був донором. Тому і запропонував військовим здати кров, особливо коли у вінницькому шпиталі сказала що її потребують.

1
1
1
1
1
1

— Я теж дуже добре знаю як це важливо, тому що сам мав три уламкові поранення, — розповідає Олександр Яцко. — Мене врятував бронежилет, коли прийняв на себе великий уламок, другий прилетів в бедро. Тому отримую неймовірне задоволення під час коливання температури, дощі прогнозую краще гідрометцентра. А плече прогнозує град — туди теж, як і в праву гомілку зайшов уламок.

У центрі крові приймають донорів будь-яким з місцем реєстрації. Для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка – то довідку про місце реєстрації). Також підходить застосунок ДІЯ. 



Джерело