ботанічний сад

У Вінницькому державному аграрному університеті є унікальне місце – ботанічний сад, заснований 1963 року. Це не просто пам’ятка, але особливий світ, в який потрапляє кожен відвідувач саду. Розташований він на південному заході Вінниці, вздовж річки Вишня (перехрестя вулиць Героїв Оборони та Генерала Родимцева).

Крім того, що сад сам по собі досить видатний і незабутній, є ще один цікавий момент, що спонукають мешканців та гостей Вінниці прийти сюди на екскурсію. Справа в тому, що ботанічний сад розташований неподалік знаменитої садиби Пирогова. У Вінниці вона вважається однією із головних пам’яток. Тут мешкав і працював знаменитий лікар, ім’я якого по праву займає гідне місце в історії. Також неподалік Ботанічного саду знаходиться П’ятничанський парк і садиба Грохольських, що примикає до нього. Тобто одна визначна пам’ятка непомітно пов’язана з іншими.

Що стосується безпосереднього самого Ботанічного саду, то він відомий насамперед численними рослинами, які ростуть на його території. За приблизними підрахунками це понад півмільйона чагарників і дерев, а також 600 з лишком видів рослин.

Що варто подивитися у Ботанічному саду Вінниці

ботанічний сад

По-перше, звісно, ​​зимовий сад. Тут ростуть кактуси (ціла колекція), троянди, олеандри, пальми, лимони, папороті. Також тут можна виявити бегонію, герань та алое – типово жіночі квіти.

По-друге, рідкісні дерева та чагарники. Оскільки садок працює на базі Вінницького університету, то тут дуже багато рослин з усього світу. По суті, це заповідник, сакральне місце, де проводяться всілякі дослідження. Це стосується не тільки садівництва та розведення квітів, а й загалом екології та лісівництва. Не дивно, що у ботанічному саду працюють професіонали своєї справи.

Зайве говорити, що людина, яка прийшла сюди на екскурсію, поринає у особливий світ. Це справжнє єднання з природою у всьому його пишноті. Зрозуміло, що екскурсантів супроводжують гіди, які розповідають про найвідоміші рослини та чагарники. Не кажучи вже про те, що відвідування Ботанічного саду Вінниці — це чудова можливість відволіктися від повсякденності та розчинитись у природі. Адже світ рослин унікальний: наприклад, влітку тут можна сховатися від спеки в особливо пишних чагарниках. Не дивно, що більшість екскурсій проводяться саме в теплу пору року. Але є і любителі весняних прогулянок: це дозволяє подивитися на нирки, що розпускаються, сфотографувати розквітаючу природну красу.

ботанічний сад

Однак Ботанічний сад працює у будь-який час. Наприклад, взимку тут по-справжньому казкова обстановка: гілки вкриті інеєм, це відразу налаштовує на святковий передноворічний настрій. А восени можна помилуватися різнобарвним листям: зеленим, жовтим і червоним.

Таким чином, Ботанічний сад Вінниці – це з одного боку можливість для усамітнення та занурення у себе. А з іншого — повноцінна пам’ятка, про яку хочеться дізнатися якнайбільше. Особливо це стосується людей, які небайдужі до квітів або самі є садівниками-аматорами.