• У Вінницькій області розпочнуть велике будівництво для переправи до сусідньої Молдови в районі Ямпіль-Косуець. Підготовчі роботи були виконані ще в лютому 2022 року. Рішення про початок будівництва мосту погодили в Уряді 30 липня. 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 30 липня на засіданні Кабінету міністрів повідомив, що розпочинаються роботи по зведенню переправи на державному кордоні. Україна та Молдова створить спільну комісію, що слідкуватиме за будівництвом мосту між двома державами.

— На кордоні з Молдовою за підтримки USAID та Євросоюзу триває системне оновлення пунктів пропуску. Сьогодні ухвалюємо рішення про створення спільної україно-молдовської комісії для будівництва мосту через Дністер в районі Ямпіль-Косуець. Це буде ключова ланка транспортного коридору між Києвом та Кишиневом, — сказав прем’єр-міністр України.

1
1
1
1
1
1

В червні минулого року представники України та Молдови підписали угоду про будівництво мосту, яка була погоджена ще до війни. Тоді ж востаннє повідомлялося про поновлення робіт із цього проекту. Інформація про те, що зроблено на сьогоднішній день, публічно не оголошувалась. 

У відповідності до проектної документації, довжина мостового переходу становитиме 1,3 км. Довжина становитиме 1 409 метрів, а максимальна висота опор – 50 метрів. Група компаній «Автострада» виграла тендер на це будівництво, а фінансувати його мав український бюджет. Планувалося завершити роботи за 2 роки. Однак через війну роботи зупинились. За оцінкою 2021 року вартість робіт складала 3 мільярди 386 мільйонів гривень. 



Джерело