• Блогера і волонтера Андрія Отіса запідозрили у нечесному зборі донатів під час благодійного походу в пам’ять про полеглого вінничанина Назарія Гринцевича.
  • Що кажуть у підрозділі, яким керував Грєнка, як відреагувала мама загиблого Героя?

Знаний український блогер і пранкер Андрій Отіс ініціював благодійний похід в пам’ять про бійця полку «Азов», вінничанина Назарія «Грєнку» Гринцевича. Підтримки попросив у підрозділі «Контакт12», який очолював загиблий захисник. Отіс обіцяв, що всі зібрані кошти підуть на потреби підрозділу. Але віддав захисниками лише третину коштів.

З трьохсот виділив 90 тисяч

Після благодійного походу бійці «Контакт12» запідозрили волонтера у привласненні донатів, про що повідомили на сторінці підрозділу. Отіс зібрав 300 тисяч гривень, а для «Контакту12» придбав лишень дрон DJI Mavic Enterprise вартістю 90 тис гривень. Також бійці оприлюднили листування з волонтером:


Військові зазначають, що спочатку благодійник пообіцяв назбирати на автомобіль, але згодом повідомив, що коштів не вистачить. У підрозділі попросили придбати нічний дрон DJI Mavic 3T, який коштує 160 тисяч гривень. Натомість отримали дешевшу версію DJI Mavic Enterprise за 90 тисяч гривень. Водночас, бійцям стало відомо, що під час походу від Одеси до Карпат, який позиціонувався, як акція на честь Грєнки, засновника «Контакт12», вдалося зібрати понад 300 тисяч. 


«Вищезгадана особа раніше зібрала на «благодійному поході» імені нашого полеглого друга і бойового побратима Назарія «Грєнки» Гринцевича близько 300 тисяч гривень. Ми, підрозділ «Контакт12» артилерійської групи Бригади «АЗОВ», офіційно повідомляємо, що отримали від Андрія Отіса тільки один дрон DJI Mavic Enterprise (ціна — 90 тис грн). Андрій звернувся до нас невдовзі після шокуючої для всіх нас загибелі Грєнки і попросив про дозвіл зібрати на благодійному пішому поході на честь Назарія гроші на потреби К12», — йдеться у повідомленні.


На зауваження військових Андрій Отіс пояснив, що 80 тисяч гривень витратив на спорядження для себе, щоб комфортно почуватися в поході, а 10 тисяч гривень склали непередбачувані витрати на їжу. За його словами, залишені кошти передав на ремонт автівок іншим підрозділам, проте доказів, чеків чи контактів осіб не надав. 


Донатори збору зверталися до військових, оскільки їм теж було не зрозуміло, куди пішли зібрані кошти.

«Ми — бойовий підрозділ, який безперервно виконує бойові завдання. Ми при цьому самі ведемо свої соцмережі і робимо контент. Іноді відслідкувати порядність кожної людини, яка викликається нам допомогти, на жаль, не вистачає ресурсів. Нещодавно нам написали донатори цього збору з обґрунтованими підозрами в недобросовісності Андрія Отіса. Так нам стало відомо, що загальна сума, зібрана ним, втричі перевищує вартість наданої нам допомоги», — додали у К12 .

А ще бійці публічно заявили:


Також бійці підрозділу перерахували пункти, на що блогер Андрій Отіс обіцяв зібрати кошти, на що в результаті витратив:

«Наш досвід «співпраці» з цим «волонтером» виявився таким:
1) обіцяв назбирати на автівку, згодом повідомив, що зібрати на неї не вдасться;
2) отримав від нас натомість запит на нічні дрони DJI Mavic 3T (ціна — 160 тис грн);
3) вимагав репостити його похід на нашій сторінці ледь не кожен день;
4) афішував, позиціонував свою акцію саме як похід на честь Грєнки, засновника «Контакт12», збирав гроші для нас і під світлим іменем Назара, і, як нам стало відомо пізніше, зібрав близько 300 тисяч гривень;
5) передав нам один дрон DJI Mavic Enterprise (ціна — 90 тис грн).

На що Отіс витратив  біля 200 тисяч гривень, зібраних на ім’я нашого друга:

• «На ремонт двох автівок» бригадам, назви яких він не може згадати і які синхронно змінили контактні номери. Чеків немає також.
• 80 тисяч гривень НА СПОРЯДЖЕННЯ ДЛЯ СЕБЕ, щоб комфортно почуватися в поході. Без жодного публічного звіту. Це наше улюблене.
• 10 тисяч гривень на своє власне харчування».

Мама полеглого Грінки про ситуацію

Ми запитали до мами полеглого героя Назірія Гринцевича і запитали, як вона ставиться до даної ситуації.

— Так, Отіс на честь Грєнки вирушив в похід, всі зібрані гроші мав передати в К12. Йдеться про суму у 270 тисяч, — каже Маріанна Колос. — В результаті передав один дрон за близько сто тисяч.

За словами матері Грєнки, так званий волонтер потратив кошти на власні потреби.

— Вся решта коштів не відомо де. Купляв собі спорядження, їсти, кайфував, — говорить жінка. —Але військові зв’язались з ним, вимагають повернути всі гроші  Всі хочуть нажитись на моєму синові, на його імені.


Нагадаємо, вінничанин Назарій Гринцевич приєднався до полку «Азов», як тільки йому виповнилося 18 років. «Грінка» разом з побратимами три місяці тримав оборону на «Азовсталі», де отримав поранення. У полоні був понад чотири місяці. 21 вересня 2022 року юнака разом з 215 українськими військовополоненими звільнили з російського полону.

Після звільнення захисник знову повернувся у військо. Був командиром взводу оптичних спостерігачів у підрозділі «Контакт 12». 10 березня 2024 Назарію виповнився 21 рік. Легендарний воїн загинув 6 травня під час виконання бойового завдання. 10 травня з Героєм прощалася уся Вінниця і Україна.

 



Джерело