Після проходження ВЛК чоловік проігнорував дві бойові повістки, за це його засудили на три роки позбавлення волі.

  • За ухилення від мобілізації засудили жителя Барської громади.
  • До суду на нього подали після того, як він отримав дві бойові повістки, але проігнорував їх.
  • Що говорив на суді?
  • Скільки людей засудили в області за відмову від мобілізації?

Барський районний суд засудив на три роки позбавлення волі військовозобов’язаного з села Іванівці, місцем народження якого є Херсон.

Чоловік має право оскаржити вирок: протягом місяця може звернутися до обласного Апеляційного суду. Якщо цього не зробить, через місяць вирок набуде чинності. Втім, це може статися і після подання апеляційної скарги. Все залежатиме від того, яке рішення ухвалить обласний Апеляційний суд: залишить вирок Барського районного суду в силі, чи змінить його.

Про засудження військовозобов’язаного чоловіка із села Іванівці повідомили на сайті БарNews.City З вироком можна ознайомитися у реєстрі судових рішень. Загальний доступ до вироку надано 9 вересня нинішнього року.

У ньому повідомляється, що засуджений отримав дві бойові повістки, але на мобілізаційний пункт так і не з’явився. У першому випадку він мав прибути на відправку до навчального центру 20 квітня, а другий раз  — 3 травня. За те, що не прибув перший раз, отримав штраф — 3400 гривень.

Повістки отримував особисто, під розписку. Цього він не заперечував.

ВЛК теж пройшов. Пояснював, що зробив це тому, щоб до нього додому не приїжджали з ТЦК. За його словами, працівники військкомату вони робили це постійно. Його пояснення зафіксовано у судовому вироку.

Зазначено, що чоловіка визнали придатним до служби. Натомість він стверджує, що його болять ноги. Колись мав перелом однієї ноги. Про це говорив під час проходження комісії і на суді.

Ще пояснив суддям, що попереджував працівників ТЦК, що на відправку у військову частину не з’явиться.  

На суді його запитували, чим він мотивує небажання йти служити. Відповідь чоловіка здивувала присутніх у залі суду.

Ось як про це записано у вироку: «… сказав, що він бідний, у нього нема ні дружини, ні дітей, тому нема за кого воювати».

Свою вину засуджений визнав частково. Підтвердив, що отримував бойові повістки, сказав, що проходив ВЛК, але нагадав суддям, що попереджував ТЦК про те, що не буде мобілізуватися. Причину відмови пояснив сказаними вище словами.

Чоловіка з села Іванівці визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення за статтею 336 Кримінального кодексу України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації).

За інформацією журналіста «20 хвилин»/ RIA, у нинішньому році суди винесли 15 вироків за ухилення від мобілізації.  У десяти випадках підсудним дали іспитовий термін на строк від одного до трьох років, в інших п’яти винесли покарання у вигляді позбавлення волі.



Джерело