• У вересні цього року Вінницькому клубу спортивної радіопеленгації «RadioFox» виповнюється десять років. 
  • Як почалася історія клубу, через що пройшла команда та чого досягла? Розповідаємо.

Чи знаєте ви, що таке спортивна радіопеленгація? Це складова радіоспорту. Її суть полягає в оперативному пошуку спортсменами замаскованих на лісовій місцевості радіопередавачів за допомогою приймача-пеленгатора, спортивної мапи і компаса в найкоротший час. Окрім технічної підготовки, важливе значення для спортсмена має фізична підготовка. Змагання проходять в чотирьох вправах: спринт, радіоорієнтування, пошук в КХ діапазоні та пошук в УКХ діапазоні.


І от у нашому місці у вересні поточного року такому клубу спортивної радіопеленгації «RadioFox» виповнюється 10 років.

Його історія дуже цікава, адже свій початок він бере з 2014 року, коли в Україні відбулися незворотні рушійні зміни, спрямовані на утвердження української нації, поштовх яким дала Революція Гідності. 


Тоді український народ заявив на увесь світ, що бажає демократичних перетворень та інтеграції в сучасне європейське суспільство. Проте росія, не бажаючи відпускати Україну зі своєї імперської орбіти, спочатку анексувала Крим, а потім розпочала гібридну війну в українському Донбасі. В результаті, частина патріотично налаштованих громадян України разом з сім’ями змушені були покинути свої домівки, щоб продовжити життя в інших регіонах нашої держави. 

З чого усе розпочалось?

Така ж доля спіткала майстра спорту України міжнародного класу з радіоспорту Сергія Зеленського, який довгий час мешкав у Донецьку. Сергій спершу працював у шахті, потім в будівельному бізнесі і врешті з головою занурився у роботу на тренерській ниві, оскільки любов і ностальгія до спорту, якому присвятив чимало років, все ж перемогли. 


Сергій Зеленський

— Далі він вже очолював гурток, в якому дітлахи опановували ази спортивної радіопеленгації, проводив тренування, представляв свою команду на змаганнях різного рівня. Влітку 2014 року через несприйняття нав’язливого «русского мира» він вирішив покинути все у Донецьку і з родиною переїхав до Вінниці, — розповів президент Федерації радіоспорту Вінницької області, Василь Колодяжний. — Відтоді і в Сергія, і у Федерації радіоспорту Вінницької області почалося нове життя. 

Як розповів Василь Колодяжний, з ініціативи на той час президента Федерації Олександра Човгана та сприяння керівника комітету фізичної культури і спорту Вінницької міської ради Сергія Краєвського у Вінницькій МДЮСШ №2 відкрили відділення радіоспорту, яке й очолив Сергій Зеленський. 

До роботи долучився вихованець Сергія та його однодумець по спорту Едуард Зеленюк, який до 2013 року також проживав у Донецьку. Там він працював вчителем в загальноосвітній школі та допомагав Сергію Зеленському у проведенні тренувальних заходів зі спортивної радіопеленгації. 


Едуард Зеленюк

— Едуард на запрошення Федерації продовжив свою педагогічну трудову діяльність у Вінниці і став керівником гуртка спортивної радіопеленгації у Вінницькому обласному центрі технічної творчості учнівської молоді (ОЦТУМ). З метою популяризації радіоспорту, а також більш ефективної та злагодженої роботи всіх залучених структур у вересні 2014 року організували клуб спортивної радіопеленгації «RadioFox», — пригадує Василь Колодяжний. — З того часу минуло рівно 10 років і вже можна підвести певні підсумки. 

Які досягнення клубу?

— За перше десятиліття діяльності вихованцями спортивного клубу стали сотні дітей, проведені тисячі тренувань, взято участь в численних чемпіонатах, кубках України, а також міжнародних змаганнях різного рівня, на яких загалом подолано десятки тисяч кілометрів різних дистанцій. Завдяки наполегливій праці тренерського колективу тільки на чемпіонатах світу та Європи здобуто 120 медалей, з яких 43 золоті, 44 срібні та 33 бронзові, — ділиться досягненнями президент Федерації.


Звання чемпіонів світу та/або Європи здобули:

  • Олександр Марчук 
  • Артем Паламарчук 
  • Анастасія Зеленська 
  • Аліна Солоненко 
  • Богдан Войцехівський 
  • Віра Владімірова
  • Максим Дремлюга
  • Євген Безверхній
  • Богдан Гевчук
  • Володимир Ляхович
  • Артем Степаніщев
  • Марія Мілінчук
  • Олесандр Богуславський
  • Олексій Гнатюк
  • Марія Кіча

Окрім того, в клубі підготовили: сім майстрів спорту України, одного майстра спорту України міжнародного класу, одного Заслуженого майстра спорту України, три судді з радіоспорту національної категорії. 

В рейтингу серед неолімпійських видів спорту Вінницької області радіоспорт незмінно впродовж 10 років входить до числа лідерів. За досягнуті успіхи в підготовці спортсменів вищої спортивної майстерності Сергію Зеленському у 2016 році присвоєно звання Заслуженого тренера України. 


— Своєрідним тестом на зрілість для команди клубу став 2019 рік, коли було організовано і проведено на Вінниччині (вперше не теренах України) 3-й юнацький чемпіонат світу зі спортивної радіопеленгації. Світовий форум тоді зібрав у Вінниці команди з 13 країн (частина країн не змогли делегувати своїх спортсменів через безпекову складову, внаслідок гібридної війни в Україні), — говорить Василь Колодяжний. — Завдяки злагодженій роботі колективу клубу за підтримки органів влади та багатьох членів всеукраїнської федерації радіоспорту, змагання відбулись на високому організаційному і технічному рівнях, що й було позитивно оцінено  представниками команд та головним суддею чемпіонату. 

У клубі радіють, що серед вихованців є ті, які після завершення навчання у середніх та вищих навчальних закладах спортивного профілю, долучилися до тренерської діяльності. Це майстри спорту України Богдан Войцехівський і Аліна Солоненко. 


— Адже важливо, щоб знання, навички і досвід передавалися майбутнім поколінням, — додав президент Федерації радіоспорту Вінницької області.

Не без проблем, але є підтримка

Та зізнаються, що як і в будь-якому іншому виді спорту, існують проблемні питання, пов’язані з фінансуванням участі команди у спортивних заходах, придбанням техніки та обладнання, підготовкою спортивних мап, організацією змагань тощо. 

— Але завдяки тісній співпраці з Департаментом гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації і управлінням спорту та рухової активності, спорткомітетом Вінницької міської ради, Лігою радіоаматорів України, Товариством сприяння обороні України, МДЮСШ № 2, Вінницьким ОЦТУМ такі питання по мірі можливості вирішується, за що велика подяка керівникам зазначених установ та організацій, — говорить Василь Колодяжний. — Також дякуємо президенту медіакорпорації «РІА» Олександру Човгану, батькам наших вихованців, колегам з інших регіонів України, вболівальникам та всім небайдужим до спорту і здорового способу життя за підтримку, розуміння і довіру до нас.


Особливі слова вдячності президент Федерації радіоспорту Вінницької області, висловив українським захисникам, які всі ці довгих 10 воєнних років мужньо боронять нашу країну від знищення та спроб чергового поневолення імперіалістичною росією. 

— Завдяки їм вихованці нашого клубу мають можливість тренуватися та гідно представляти нашу незламну країну на міжнародних змаганнях, — наголосив Василь Колодяжний.


Як можна доєднатися?

Вінничани, які мають бажання займатися спортивною радіопеленгацією, можуть звертатися у заклад «Міська дитячо-юнацька спортивна школа 2» за адресою: Узвіз Бузький, 33, тел. 67-36-86.



Джерело