• «Хочете поліпшити здоров’я кишківника вашої дитини (і вашого власного)? Їжте землю» — сказала відома тренерка з фертильності та гормонів Стефані Адлер, започаткувавши новий тренд, кранчерство.

     

У TikTok новий тренд — кранчери. Вони їдять землю, глину і крейду. Прихильники цієї ідеї впевнені, що вживання природних субстанцій покращує роботу кишківника.

Про небезпеку нового тренду, кранчерства, розповіли у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Окремих юнаків і дівчат приваблює ідея вживання неїстівних речовин. Вони їдять землю, глину і крейду, стверджуючи, що це чудодійно впливає на здоров’я. Проте фахівці б’ють на сполох, адже незвичний тренд несе серйозну загрозу здоров’ю.

Все почалося з відео тренерки з фертильності та гормонів Стефані Адлер, в якому вона закликала передплатників їсти землю, щоб покращити здоров’я кишечника дитини та дорослого і в такий спосіб відтермінувати старіння.

«Хочете поліпшити здоров’я кишківника вашої дитини? Їжте ґрунт! В одній чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж людей на Землі», — заявила Стефані Адлер, показавши свою дитину, яка жувала суху землю.


Кранчери підкреслюють, що не всяка земля годиться для виживання, і що найкраще купувати спеціальний їстівний ґрунт в онлайн-магазинах. А охочі заробити на дивацтвах підприємці одразу ж почали пропонувати «новий антивіковий засіб» і стверджувати, що глина «очищає пори, звужує їх і допомагає збалансувати виділення шкірного жиру, що спричиняє прищі та лупу». Можливо, таким чином вони шукають покупців дивного товару не тільки серед молоді, й серед людей інших вікових категорій.

Чому небезпечне кранчерство?

  • Дефіцит поживних речовин. Якщо людина замінює здорову їжу землею та глиною, організм недоотримує необхідних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, і це призводить до розвитку авітамінозу та інших захворювань.
  • Отруєння. Багато видів ґрунту та глини містять шкідливі бактерії, паразити та токсичні речовини, які можуть спричинити гостре отруєння, кишкові інфекції та інші захворювання.
  • Закупорка кишечника. Великі частинки ґрунту та глини можуть закупорити кишечник, що призведе до болю, нудоти, блювоти і навіть необхідності хірургічного втручання.
  • Психологічні проблеми. Кранчерство може бути симптомом більш глибоких психологічних проблем, наприклад харчових або обсесивно-компульсивного розладів.

Чому люди це роблять?

Причини, чому люди починають їсти землю, глину та крейду, можуть бути різними.

  • Дефіцит мінералів. Іноді організм може відчувати дефіцит певних мінералів, і людина несвідомо намагається заповнити його незвичним способом.
  • Психологічні проблеми. Як уже згадувалося, кранчерство може бути симптомом більш глибоких психологічних проблем, які вимагають втручання в ситуацію фахівців.
  • Соціальний тиск. Бажання бути оригінальним та слідувати модним трендам може спонукати деяких людей до експериментів зі своїм здоров’ям.
  • Недостатня обізнаність. Деякі люди можуть просто не знати про небезпеку вживання неїстівних речовин.

Що робити, якщо ви або хтось із ваших знайомих захопилися кранчерством?

  • Зверніться до лікаря. Це найкраще, що можна зробити в такій ситуації. Лікар зможе визначити причину такої поведінки і призначити відповідне лікування.
  • Поговоріть із психологом. Якщо проблема має психологічне коріння, консультація психолога може бути дуже корисною.
  • Поширюйте інформацію. Розкажіть своїм друзям і знайомим про небезпеку кранчерства. Що більше людей дізнаються про цю проблему, то менше їх постраждає від сумнівних експериментів.

 

          Переглянути цей допис в Instagram                      

Допис, поширений Де у Києві | Kyiv | Київ (@placekyiv)



Джерело