• Дослідниця Подільської кухні Олена Павлова давно захоплюється кулінарією, збирає стародавні рецепти подільської кухні та пропонує цікаві страви на свій лад.
  • Тепер гастроблогерка створила свій канал в телеграмі під назвою «БалаЇда». Там буде показувати «етнографічні експедиції в пошуках цікавих автентичних смаків та адаптації старовинних рецептів до сучасних технік».

— Я Олена Павлова, гастро-експертка з Поділля, запрошую на мій авторський канал. З балачками, рецептами, гастробайками і, звичайно ж, з рецептами — «БалаЇда». Як у Гомера і Котляревського, де один писав легенди і історії, а інший переосмислював їх на український штиб. Так і я буду викладати свою особисту історію подорожей і смачних експірієнсів, — написала гастрогідеса у своєму телеграм-каналі.

Вінничанка має вже трохи більше сотні підписників, хоча розмістила лишень кілька рецептів. Вони сезонні, тобто з продуктів, які зараз у господинь під рукам. Публікуємо їх.

Чорнослив з горіхами


Це, мабуть, найдавніший десерт з усіх українських рецептів. Сливи на наших теренах і сушили, і коптили на великих печах-лознях ще з часів Київської Русі. Тоді сухофрукти були валютою і возилися аж до Констянтинополя.

Складові: сливки, (сушені чи підкопчені, але щоб без кісточки), волоський горіх, сметана та мед.

Приготування. Берете сливи та проварюєте їх у сиропі з води і меду. В кожен чорнослив кладете четвертинку або половинку — яка в кого сливка, волоського горіха. Згори викладаєте шапочкою домашню, густу, трохи збиту сметану. Потім ставите на холод.

Гарнір з гарбуза


Баттернат, Мускатний гарбуз, Хокайдо. Баттернат — найкращий для цього гарніру. Хокайдо також смачний та солодкий, шкірочку можна навіть не знімати з нього.

Складові: 1 кг гарбуза, 1 ст.л. крохмалю, 4 ст.л. олії, по 1/2 ч.л. перцю, солі, італійських трав і орегано,1 великий зубчик часнику, тимʼян, пармезан для подачі.

Приготування. Запікаємо гарбуз при 200 градусах приблизно 20 хвилин з увімкненою конвекцією(щоб утворилась скоринка). При подачі посипаємо пармезаном.

Брауні з гарбузовою начинкою


Ідеальний осінній пиріг з гарбузом.

Складові. Для тіста: 3 яйця,100 г цукру, 140 г масла, 180 г темного шоколаду, 100 г борошна, 1 ст.л. какао. Начинка: 250 г запеченого гарбуза, 50 г згущеного молока, 1 ст.л. цукру, 1 яйце, 1 ч.л. крохмалю, кориця, імбир, дрібка мускатного горіху.

Приготування. Випікаємо пиріг при 180 градусах — 45 хвилин. Охолоджуємо і смакуємо.

Чорничні кекси на молоці


Господиня поділилась смачним та дуже легким рецептом кексів.

«Даю простий рецепт кексів: 2 яйця, 100-150 г цукру, 70 г олії, половина чайної ложки солі, 250 г борошна, ванільний цукор, розпушувач 7 г, 120 г ягід. Яйця збити з цукром, додати олію, ванільний цукор. Борошно змішати з розпушувачем, долати в яєчну суміш. Обережно ввести ягоди, перемішати ложкою. Розкласти тісто у форму для кексів. Випікати при температурі 180 градусів 25-30 хвилин. Коли кекси вистигнуть, розкришіть один для птахів і комах десь на природі, погодуйте її у відповідь».
 



Джерело