• З початком екстрених і планових відключень електроенергії зберігати їжу без холодильника доводиться все частіше.
  • Скільки часу продукти можуть бути без холоду, що зробити, щоб вони не зіпсувалися? Ми дізналися у товарознавців 

Часті російські ракетні обстріли територій України призвели до того, що планові або аварійні відключення електрики стали своєрідною нормою нашого сьогодення. І, як наслідок, людям доводиться пристосовуватися.

Наприклад, зберігання продуктів за умов відсутності електроенергії стає однією з першочергових проблем.

Неправильне зберігання таких продуктів, як м’ясо, морепродукти та молоко, може призвести до зростання хвороботворних мікроорганізмів, що можуть спричинити різноманітні захворювання. Про це розповіла завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту Алла Тернова. 

Що і при якій температурі зберігають


За словами Алли Тернової, важливо щоб  харчові продукти зберігалися з дотриманням умов зберігання та мінімальних термінів придатності харчових продуктів, згідно з рекомендаціями виробника, зазначеними на маркуванні.

При кімнатній температурі (10-21 ºС) можна зберігати: 

  • м’ясо, рибу, молочні вироби — не більше, як дві години;
  • зелень, свіжі пряні трави, салати (без спеціальних умов утримання) — до доби;
  • фрукти та стиглі ягоди — до двох днів; виноград — не більше, ніж п’ять днів; нестиглі — більш тривало.

Фрукти та овочі, зокрема коренеплоди, некондиційні продукти (в’ялі, несвіжі, з пошкодженнями), а також соління слід зберігати окремо від готових до вжитку продуктів.

Готові до вживання продукти (м’ясо, салати, десерти) після чотирьох годин зберігання за кімнатної температури стають непридатними до вжитку.

Часто в холодильнику зберігаються продукти, які можна туди взагалі не ставити. Наприклад: банани, моркву, цибулю та картоплю можна зберігати у коморі чи шафах. Водночас консерви, шоколад, олію, варення чи мед можуть зберігатися при кімнатній температурі. Те саме стосується і яєць — їх можна тримати до місяця не у холодильнику.

Зберігати в охолодженому стані (4ºС у холодильнику) можна:

  • сире м’ясо (в належній упаковці) — не більше 5-ти днів, приготоване — 3-5 днів;
  • свіжу птицю — два дні; сосиски та сардельки у спеціальних упаковках: охолоджені — до двох тижнів, відкриті — не більше тижня;
  • сиру рибу, а також морепродукти — не більше двох днів; гриби (охолоджені) — до 5-ти діб (окрім того, їх слід обгорнути папером, а потім поліетиленом);
  • сирі яйця — 4-5 тижнів, зварені круто — не більше тижня;
  • молочні продукти — не більше тижня, деякі види твердих сирів — до 2-х тижнів;
  • зелень і салатні листи (в закритому пластиковому пакеті) — не більше чотирьох діб;
  • салати в герметичних контейнерах — не більше ніж три доби; фрукт — до 4-х діб, десерти — чотири дні, але, проте якщо вони містять заварний крем / сметану, соус тощо, то до двох діб; гастрономію, залишки готової їжі — не більше ніж 5 діб.

При зберіганні в замороженому стані (-18ºС і нижче) усі продукти мають бути маркованими. У випадку несправності морозильної камери повністю розморожені харчові продукти, якщо їх неможливо відразу приготувати, вважаються непридатними; повторно заморожувати харчові продукти категорично заборонено.

Як врятувати їжу 

При довготривалому відключенні світла слід скористатися загальними рекомендаціями для подовження строків зберігання продуктів харчування.

  1. Зберігання продуктів у прохолодному місці. Якщо немає холодильника або він тривалий час не працює, потрібно знайти прохолодне місце, таке як підвал або колодязь, де температура тримається нижче за кімнатну. Таке місце може допомогти затримати псування продуктів.
  2. Використання сухого льоду. Сухий лід є холодильним агентом, який можна використовувати для зберігання продуктів. Його слід покласти у термоізольований контейнер або пакет і поміститипродукти поруч з ним. При роботі з сухим льодом необхідно дотримуватися всіх інструкцій щодо безпеки.
  3. Консервування продуктів. Під час війни може бути корисним вивчення техніки консервування продуктів. Наприклад, варення, сушіння або квашення допоможуть зберегти продукти на тривалий час. Це може стосуватися овочів, фруктів, м’яса та інших продуктів.
  4. Використання солі. Сіль є природним консервантом і може бути використана для зберігання деяких продуктів. Наприклад, м’ясо можна солити або засипати сіллю, щоб подовжити його термін зберігання.
  5. Збереження продуктів в воді. Деякі продукти можна зберігати в контейнерах з водою. Наприклад, овочі та фрукти можна покласти в герметичні пакети або контейнери з водою, щоб затримати їх псування.

Зберігання окремих груп продуктів харчування має свої особливості.

Молокопродукти


Молоко, сметана, сир та інші молочні продукти — одні з найчастіше використовуваних в більшості сімей. Термін зберігання молочних продуктів — до 36-ти годин при температурі +6 градусів. Зберігати їх без холодильника можна різними способами.

Ваговий кисломолочний сир краще купувати у вакуумній упаковці, а молоко у пляшках — замінити на молоко в тетрапаках, яке можна зберігати без холодильника.

Для свіжого молока потрібно підготувати чисті скляні ємності. Для відносно тривалого зберігання його потрібно прокип’ятити з содою у співвідношенні 3три літра молока до 1/2 чайної ложки соди та розлити по банках, поставити у відро з водою, а банки накрити рушником або тканиною, кінці якого опустити у воду. Зберігати все це потрібно в прохолодному місці, періодично змінюючи воду на холоднішу.

Кисломолочні продукти (кисле молоко, йогурти, сметану, ряжанку) можна зберігати без холодильника довше та безпечніше, ніж сирі. Вони не зіпсуються протягом 2-3 днів, хоча згодом можуть змінити смак на більш кислий. У цьому випадку їх можна використовувати у випічку. Домашній сир краще довго не зберігати — його можна загорнути у мокру тканину та покласти у холодне місце. У цьому разі його термін придатності 1-2 дні.

Якщо скористатися термосом або сумкою-холодильником немає можливості, на допомогу прийде вода. Герметично закриті продукти (і не тільки молочні) потрібно помістити на третину в ємність із холодною водою. Воду необхідно буде періодично міняти, оскільки вона буде нагріватися до кімнатної температури. Проте продукти збережуться набагато довше. Таким способом можна подовжити термін придатності кисломолочних продуктів.

З вершковим маслом ситуація складніша. Можна покласти його в емальований посуд і залити холодною водою, міняючи воду двічі на день. Інший варіант — покласти його в ємність і залити солоною водою (ложка солі на один літр води), змінюючи воду щодня. Його також можна загорнути в кілька шарів просоленого пергаментного паперу і сховати в прохолодне місце, куди не потрапляють сонячні промені.

Сир краще тривало не зберігати, проте, щоб подовжити його термін, можна обмотати сир лляною серветкою, змоченою солоною водою, а потім загорнути в папір і помістити в прохолодне місце. Це допоможе зберегти його протягом трьох днів. Перш ніж його з’їсти, краще нарізати та відкласти на годину.

Яйця

Яйця зберігаються досить довго — 4-5 тижнів при температурі від 0 до +20 градусів, зокрема .курячі дієтичні — до семи днів, а столові немиті — до 25 днів. Але за відсутності охолодження термін зберігання яєць значно скорочується, оскільки через пори у шкаралупі потрапляє повітря з мікроорганізмами. Тому, щоб подовжити термін придатності продукту, необхідно перекрити доступ повітря, а зробити це можна декількома простими, але ефективними способами — достатньо змастити кожне яйце олією або салом, після чого загорнути в папір і помістити в кошик. Також подовжити термін придатності яєць можна вимивши кожне яйце в солоній воді, витерши насухо і переклавши в тканинний мішечок з рисом. 

Мʼясо 


Сире м’ясо небезпечно тримати довго поза холодильником. Як правило, герметично упаковане м’ясо можна зберігати близько 5-ти днів при температурі від 0 до -2 градусів. Просто охолоджене зберігається не більше доби. Щоб визначити його свіжість, потрібно проткнути продукт розігрітим ножем і понюхати надріз.

Якщо потрібно зберегти м’ясо надовго, оптимально зробити консерви — варити до готовності зі спеціями, сіллю та жиром, а потім закатати у банки. Правильно приготовлена консервація має тривалий термін зберігання — до 3-х років для м’яса.

М’ясо можна засолити. Потрібно нарізати його порційними шматками і розкласти в каструлю або банки, пересипаючи шари сіллю. Причому сіль має бути крупна, а не екстра. Також деякі господині заливають засолене м’ясо рослинною олією, тим самим «запечатуючи» його від попадання повітря. Часто використовують інший спосіб засолювання м’яса, який передбачає приготування розсолу (на 0,5 л холодної води 10 столових ложок солі).

При в’яленні м’ясо спочатку засолюють з використанням крупної солі та спецій, а потім висушують у темному прохолодному місці. Таке м’ясо може зберігатись не один тиждень.

Можна зберегти свіжість м’яса упродовж 2-3 днів без холодильника, використавши один із наступних способів. 

Якщо є лід, він допоможе зберегти м’ясо до 3 діб. У чисту тару слід покласти м’ясо з льодом, щільно її закрити та обмотати тканиною й плівкою. За можливості, в міру того як лід буде танути, додаватилід кожні 3-4 години.

Обмастити м’ясо свинячим жиром, смальцем. Жир утворює плівку, що блокує проникнення бактерій. Після цього загорнути його в папір або тканину і помістити, по можливості, в темне прохолодне місце. М’ясо, оброблене таким методом,може зберігатися 96 годин.

Обробка оцтом. Перед цим м’ясо промити чистою водою і дати стекти. Потім змочити в 9% оцті, обмотати бавовняною тканиною і покласти в місткість, що щільно закривається. Зберігати  в прохолодному темному місці. Обов’язково кожні 7-8 годин повторювати процедуру, заздалегідь виливаючи рідину, що зібралася.

Промити м’ясо водою та залити холодним молоком, щільно закрити кришкою і помістити в темне прохолодне місце. Максимальний термін зберігання за такої обробки не перевищує 48 годин.

Чистим або розмішаним із водою медом обробити м’ясо. Покласти його в посуд і щільно закрити кришкою, зберігати в прохолодному, закритому від сонячних променів, місці.

Для зберігання м’яса на короткочасний термін підійдуть і різноманітна зелень та рослини.

М’ясо промити та дати стекти воді. Добре натерти сіллю та обмотати листям кропиви та хрону. Добре підійде для цього листя щавлю. Закріпити зелень ниткою, щоб краще трималася. Кожні 6-7 годин міняти листя на свіже. За дотримання цих умов продукт зберігатиметься близько 48 годин. Зберегти корисні властивості допоможе черемха. Обробити м’ясо соляним розчином і обмотати листям рослин. Всі ці рослини мають антибактеріальний ефект і можуть зберегти продукт до двох діб, якщо не забувати замінювати листя.

Для яловичини та кролятини добре підійдуть лимон та капуста. Кухонним молотком потрібно відбити свіже листя капусти й обмотати ним м’ясо. Потім порізати лимон часточками та прикласти наступним шаром. Так можна чергувати та зробити декілька шарів. Чим більше капусти й лимона буде прикладено, тим довше збережеться продукт.

Сало добре і надовго збережеться, якщо його засолити. Рясно посипати сало з усіх боків сіллю, великі шматки надрізати і просолити всередині. Потім загорнути у папір. Такий продукт може зберігатись не один місяць.

Для зберігання ковбаси також слід використовувати сіль. Промоченим у солоній воді рушником потрібно обгорнути ковбасу та покласти в прохолодне місце.

Найкраще без холоду зберігається суха копчена ковбаса, яка має найбільший термін придатності. Однак продукт необхідно загорнути в змочений в солоній воді рушник і перемістити в темне прохолодне приміщення.

Риба 


Охолоджена риба і рибні продукти зберігаються до 24 годин при температурі від 0 до -2 градусів. Але їх краще відразу приготувати, наприклад, обсмажити, тоді страва довше збережеться без холодильника.

Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі: очистити рибу від луски, прибрати нутрощі та зябра, помити та добре висушити паперовим рушником, скласти у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю, поставити у прохолодне місце. Таку рибу можна вимочити у воді, потім засмажити чи висушити.

Овочі та фрукти


Овочі та фрукти можна зберігати без холодильника, вибираючи темне та прохолодне місце, де сонячні промені не потрапляють на них, особливо це важливо для зберігання картоплі. Моркву та буряк рекомендується покласти в ящики з піском.

Зберігати овочі та фрукти потрібно у відкритих ємностях, не загортаючи в поліетилен, інакше плоди, навпаки, швидше набирають вологу та псуються. Краще використовувати паперові пакети, якщо є потреба в упаковці. Герметичних закритих контейнерів теж варто уникати – сирим овочам та фруктам потрібно «дихати». Найкраще таким чином зберігаються коренеплоди.

І на завершення, скільки часу можна насправді тримати продукти в холодильнику після відключення світла.

Продукти у холодильнику 


У холодильнику продукти повинні зберігатися за температури не вище 4-5 градуси за Цельсієм, температура у морозильній камері повинна бути в межах мінус 17-18 градусів за Цельсієм.

За такої температури, якщо не відчиняти дверцята, продукти у холодильнику можуть зберігатися до чотирьох годин.

У закритій морозилці, якщо вона наполовину заповнена, продукти можуть зберігатися до доби, якщо вона повна — до двох діб.

Щоб подовжити термін зберігання продуктів у холодильнику, можна помістити у холодильну та морозильну камери пакети чи пляшки із замороженою водою, сухий чи звичайний лід.

Якщо їжа довго пролежала у відключеному холодильнику і є сумніви щодо її придатності, її слід викидати.

Продукти, що швидко псуються, які знаходились в холодильнику без електрики та без додаткових джерел холоду понад чотири години та мають незвичайний запах, колір, текстуру, рекомендується викидати.

Якщо температура за допомогою додаткових джерел холоду не підіймається вище -17 градусів за Цельсієм, такі продукти можна безпечно готувати або за необхідності повторно заморожувати.

 



Джерело