музей трамвая у вінниці

Вінниця відома своїми численними музеями. Але на особливу увагу заслуговує музей трамвая, розташований на Хмельницькому шосе (будинок 29). Це справжня криниця для любителів історії. Відкритий він був у 2013 році, і одразу ж завоював популярність як серед місцевих мешканців, так і серед приїжджих. До речі, дату відкриття було обрано не випадково: її приурочили до 100-річчя існування вінницького трамвая.

Музей розташований біля трамвайного депо.

вінниця музей трамваю

Трамвай – це вельми специфічний вид транспорту, який повільно, але правильно йде у минуле. Звісно, ​​у великих містах України він затребуваний, але у більшості населених пунктів він сприймається як щось раритетне. Багато людей взагалі жодного разу не каталися на трамваях, а тільки бачили їх у кіно. Власне кажучи, саме для цієї мети і було створено музей: познайомити відвідувачів із цим видом автомобіля, показати експонати, пов’язані з розвитком трамвайної справи. Але найголовніше — це, звичайно, безпосередня екскурсія на самому трамваї Вінницею. Для цього потрібно замовити спеціальну екскурсію, попередньо зателефонувавши та записавшись на певний час. Найчастіше у ролі екскурсантів виступають школярі, яких наводять цілими класами.

Що можна подивитися у музеї

Звісно, ​​насамперед це різні трамвайні вагони. Відомо, що вони змінювалися з часом, отже, відвідувачі можуть зануритися в історію та відчути себе спочатку на початку 20-го століття, потім у середині, далі у 70-х, 80-х, 90-х роках. Все це дуже цікаво та хвилююче, бо кожен експонат несе в собі історію. Це не просто щось штучно створене, але справжні раритети.

Далі погляду екскурсанта постають різноманітні компостери, трамвайні квитки, що збереглися.

вінницький музей трамваю

Окрім безпосереднього огляду пам’яток відвідувачі дізнаються історію трамвайного руху у Вінниці, розвиток цього виду транспорту. Оскільки всі вагони хоч і експонатні, але перебувають у робочому стані, саме на них проводиться екскурсійна поїздка. Її тривалість становить приблизно годину. Завдяки такій міні-подорожі Вінницею можна не просто розважитися, але відчути себе мандрівником у часі.

Після екскурсії всі охочі можуть посидіти у кафе «Везунчик»: воно здається в оренду трамвайним депо. Тут доступні ціни та великий вибір страв (домінують легкі закуски та напої).

Годинник роботи музею для індивідуальних відвідувань – з 11 ранку по суботах та четвергах. Щоб записатися на екскурсію, потрібно попередньо зателефонувати та домовитися на певний час. Особливо це стосується групових екскурсій (понад три особи).

Звісно, ​​відвідати музей трамвая у Вінниці хочуть не лише діти, а й дорослі. Для багатьох це не просто відпочинок, а занурення в дитинство, коли ці вагони з компостерами та квитками їздили вулицями, а не знаходилися в музеї як експонати. Жодних обмежень за віком тут не передбачено: екскурсії проводять і для шкільних класів, і для сімей, і для приїжджих.